Tijekom pomrčine Sunca se nešto čudno događa s oblacima

Foto/Ilustracija: NASA/Trees et al., Commun. Earth Environ.

Od drevnih vremena se pomrčina Sunca doživljavala kao veliki misterij, a uz nju se vezuju brojni mitovi i legende. Primjerice, u Kini se u davno doba vjerovalo da tijekom pomrčine nebeski zmaj napada i proždire Sunce. Hinduistički mit pak govori o glavi demona Rahua koja na kratko proguta našu zvijezdu. 

Čak i danas, kada je sasvim jasno što se zbiva, odnosno da se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje pa djelomično ili potpuno zakloni Sunce, ostaje nekoliko neobičnih fenomena koji prate ovu pojavu. Jedan od njih je – nestanak oblaka. Naime, čim krene pomrčina, oblaci se počnu razilaziti, i to vrlo brzo. 

"Ako pokušamo tehnološkim rješenjima zakloniti Sunce, to bi moglo utjecati na oblake"

Postavlja se pitanje zašto, odnosno kako položaj Mjeseca u odnosu na Sunce može utjecati na formaciju naoblake? Naravno, ne radi se o nestanku svih vrsta oblaka, inače ne bismo čuli pritužbe da je promatranje pomrčine pokvarilo loše vrijeme.   

Atmosferski fizičar Victor Trees s Kraljevskog nizozemskog meteorološkog instituta i njegovi kolege su otkrili da se tijekom "zamračenja" posebno brzo razilaze plitki kumulusi nad kopnom. "Ovo otkriće ima implikacije za buduće pokušaje klimatskog inženjeringa. Naime, ako pokušamo tehnološkim rješenjima zakloniti Sunce, to bi moglo utjecati na oblake", objašnjava Tree, a prenosi Science Alert

"Manja količina oblaka bi mogla imati suprotan efekt od onog koji smo željeli postići klimatskim inženjeringom jer oblaci reflektiraju sunčevu svjetlost i time zapravo pomažu pri hlađenju Zemlje", dodao je. 

Sunce, strujanja i oblaci

Znanstvenici su pratili kretanje oblaka tijekom tri pomrčine Sunca nad afričkim kontinentom, između 2005. i 2016. Na njihovo iznenađenje otkrili su da se kumulusi počinju naveliko razilaziti kada Mjesec prekrije 15 posto Sunca i da nestanu sve do kraja pomrčine. 

Nije im bilo jasno zašto se to događa pa su napravili simulacije pomoću softvera za modeliranje oblaka DALES. Simulacije su pokazale da blokada sunčeve svjetlosti hladi površinu, što smanjuje strujanje toplog zraka. 

Topla uzlazna strujanja ključna su za stvaranje kumulusa jer nose vodenu paru koja se kondenzira u kapljice i formira oblake. Kada se tlo ohladi, prestanu uzlazna strujanja te se kumulusni oblaci "rastvaraju". Ponovno se formiraju tek kada se Sunce opet pojavi u cijelosti i ponovno krene zagrijavati tlo. Ovaj se fenomen zbiva samo iznad kopna, jer se ocean ne hladi tako brzo kao tlo. 

Kumulusi nisu kišni oblaci, ali se mogu transformirati u njih. Ovi nalazi ukazuju na to da bi klimatski geoinženjering kojim se želi blokirati sunčeva svjetlost mogao imati prilično štetan učinak na vremenske obrasce.

Istraživanje naziva Clouds dissipate quickly during solar eclipses as the land surface cools objavljeno je u časopisu Communications Earth & Environment

Pročitajte više