Zaboravljeni Kozari putevi: Gradonačelniče, zašto dozvoljavate trovanje naših građana?

JOŠ 2007. gradonačelnik Milan Bandić obilazio je naselje Kozari put gacajući po blatu i obećavajući građanima rješenje njihovih nagomilanih problema. Dok su ga častili, kako su tada kazali, najboljim pečenim mesom u gradu, on je dijelio obećanja šakom i kapom. Jedno od njih bilo je rješenje kanalizacijske infrastrukture koja je, zbog načina na koji je bila postavljena, bila opasna po zdravlje svih građana Kozari puteva.

"Kanalizacijske cijevi kroz koje prolaze kućne fekalije svih stanovnika Kozari puteva su postavljene iznad cijevi kojima teče pitka voda. Zbog izljeva fekalija na više mjesta sustavno smo trovani godinama, a da se to prešućivalo", podsjećaju i danas građani tog dijela grada. Nova infrastruktura je postavljena, navode, prije gotovo godinu dana, ali ni dan danas nije puštena u upotrebu, tako da trovanje još uvijek traje.

"Tijekom izvođenja radova u većem dijelu četvrti prekopan je sloj asfalta na ulicama, a po završetku radova isti nije obnovljen. Prašina iz izrovane ceste svo to vrijeme u ogromnim količinama stvara velike poteškoće u životu stanovnika Kozari puteva", pišu gradskim vlastima ogorčeni i razočarani građani.

Građanima ugroženo zdravlje


"Sva dvorišta i kućne fasade su uprljana i oštećena prašinom, kako iz vana tako i iznutra. Stanovnici Kozari puteva gotovo svakodnevno peru svoje automobile. Svježe oprano rublje se ne može staviti vani na sušenje. Djeca koja idu svakodnevno u školu su izložena ogromnim količinama prašine u zraku koju podigne svaki automobil koji prođe. Apsolutno svim automobilima je izuzetno oštećeni ovjes. Djeci i odraslima koji imaju zdravstvenih problema poput raznih alergija, astme, bronhitisa, hripavca, laringitisa i sl. je ozbiljno ugrožen život jer mnogi više puta tjedno odlaze na hitni prijem u bolnice, kako zbog sebe tako i zbog svoje djece.

Vlasnici poslovnih prostora, kao što su npr. pekarnice, dućani, slastičarne, ugostiteljski objekti, mesnice i dr. trpe ogromnu poslovnu štetu jer ne mogu normalno poslovati. Terase ne mogu raditi a sami objekti moraju biti stalno zatvoreni. Također, promet ljudi u tim poslovnim prostorima je i više nego prepolovljen, a uzrok nije 'recesija'", nabrajaju građani nizove svojih problema, pozivajući svoje sugrađane na prosvjedni skup u petak u 12 sati, kada će i javno izraziti svoje nezadovoljstvo.

"Tužit ćemo grad Zagreb"

Također, potpisivat će se peticija kojom se podržava izražavanje nezadovoljstva zbog navedenih razloga. Građani traže hitnu sanaciju svih uništenih ulica u naselju Kozari putevi, kao i hitno puštanje nove kanalizacije u promet.

U pripremi je, kako navode, i kolektivna tužba građana Kozari puteva protiv Grada Zagreba. 

Pročitajte više