Zabrinutost u Kijevu. Rusija je pronašla rješenje za moćno ukrajinsko oružje

Foto: Profimedia

Neposredno prije nego što su se ruske trupe ovog mjeseca probile preko ukrajinske sjeverne granice, pripadnici ukrajinske 92. jurišne brigade izgubili su vitalni resurs. Satelitska internetska usluga Starlink, koju vojnici koriste za komunikaciju, prikupljanje obavještajnih podataka i izvođenje napada dronovima, suočava se s ometanjima. 

Upravljan SpaceX-om Elona Muska, Starlink je bio ključan za ukrajinsku vojsku od najranijih dana rata s Rusijom. Ukrajinski vojnici tvrde kako sada bez pune usluge nisu mogli brzo komunicirati i razmjenjivati informacije o iznenadnom napadu te su pribjegli slanju tekstualnih poruka.

Ukrajinski vojnici, dužnosnici i stručnjaci za elektroničko ratovanje imali su slična iskustva diljem sjeverne crte fronte. Dok su ruske trupe ovog mjeseca napredovale u blizini Harkiva, drugog najvećeg grada u Ukrajini, postavile su jače elektroničko oružje i sofisticiranije alate za degradaciju usluge Starlink, priznali su ukrajinski dužnosnici. 

Ukrajinski ministar: Rusi koriste novu i napredniju tehnologiju

To predstavlja ozbiljnu prijetnju Ukrajini, koja je često uspijevala nadmudriti rusku vojsku uz pomoć tehnologije. Čini se da je ovo bio prvi put da su Rusi uzrokovali opsežne poremećaje Starlinka. Ako nastave s uspjehom, to bi moglo označiti taktičku promjenu u sukobu, ističući ranjivost Ukrajine i ovisnost o uslugama koje pruža Muskova tvrtka. 

Dok Sjedinjene Države i druge vlade surađuju sa SpaceX-om, ovi problemi pokreću šira pitanja o pouzdanosti Starlinka protiv tehnički sofisticiranog protivnika, piše New York Times. Starlink radi tako što emitira internetsku vezu sa satelita koji kruže oko Zemlje.

Signale na zemlji primaju terminalne antene veličine kutije za pizzu, koje zatim distribuiraju vezu poput Wi-Fi usmjerivača na prijenosna računala, telefone i druge uređaje u blizini. 

Starlink Ukrajini pruža vitalnu internetsku uslugu od 2022., a vojnici se oslanjaju na nju za navođenje bespilotnih letjelica povezanih s internetom. Ukrajinski ministar za digitalnu tehnologiju Mihajlo Fedorov je izjavio kako su Rusi koristili novu i napredniju tehnologiju za nedavne napade na Starlink. 

Kijev pokušava riješiti problem

Usluga se prethodno izvrsno držala protiv smetnji na ratištima, gdje je bilo rašireno elektroničko ratovanje, ometanje radija i drugi prekidi komunikacije. Fedorov nije dao pojedinosti o onome što je nazvao "moćnim" ruskim sustavima elektroničkog oružja.

Dodao je kako Ukrajina stalno komunicira sa SpaceX-om kako bi riješila probleme. Dužnosnik koji vodi ruske napore u elektroničkom ratovanju rekao je državnim medijima prošlog mjeseca da je vojska stavila Starlink na "popis ciljeva" i razvila sposobnosti za suprotstavljanje toj usluzi.

Ukrajinci tvrde kako bilo kakvi poremećaji usluge u kritičnim trenucima na bojnom polju stavljaju ukrajinsku vojsku u još nepovoljniji položaj. "Gubimo elektronički rat", izjavio je Ajax, zamjenik zapovjednika 92. bataljuna bespilotnih letjelica Achilles, koji je u intervjuu opisao izazove s kojima su se njegove trupe suočile nakon što je Starlink zakazao. 

"Jedan dan prije napada samo se ugasio", rekao je Ajax, koji bi bio citiran samo pod uvjetom da ga se imenuje njegovim pozivnim znakom, u skladu s ukrajinskom vojnom politikom. Poremećaji su cijelu jedinicu doveli u nepovoljan položaj, dodao je pilot bespilotne letjelice s pozivnim znakom Kartel. 

Različita objašnjenja problema

Kaže kako je njegov tim pokušao zaustaviti rusku ofenzivu, ali je korištenje dronova bilo otežano zbog problema s vezom sa Starlinkom. "Prvih sati bojišnica je bila vrlo dinamična. Neprijatelj se kretao. A i mi smo se premještali. Morali smo biti brzi u komunikaciji", opisao je. 

Kari A. Bingen, bivša dužnosnica američkog ministarstva obrane i stručnjakinja za elektroničko ratovanje, rekla je da bi Starlink i druge satelitske komunikacije mogle biti poremećene korištenjem radiofrekvencije velike snage za nadjačavanje poveznica. Nevidljivi napadi obično se izvode iz vozila s velikim radiotornjem pričvršćenim na vrhu, objasnila je.

Objašnjenja ranijih problema u radu Starlinka su se razlikovala. Neki su tvrdili da je Rusija postala bolja u ometanju signala između satelita i Starlink terminala na zemlji korištenjem snažnih i preciznih ometača.

Drugi su sugerirali da je uslugu poremetilo specijalizirano elektroničko oružje postavljeno na bespilotne letjelice, koje može zbuniti Starlinkove GPS signale. Naglo povećanje korištenja Starlinka također može pogoršati uslugu. 

U nekim su slučajevima tehnička ograničenja namijenjena sprječavanju ruskih snaga u korištenju Starlinka zapravo naštetila ukrajinskim vojnicima duž crte bojišnice. U drugim slučajevima prekidi mogu biti nasumičniji, poput ranije ovog mjeseca kada je SpaceX izvijestio o problemima s uslugama diljem svijeta zbog solarnih oluja.

Musk ima ogroman utjecaj

Tijekom cijelog sukoba, ukrajinske snage isprobavale su različite tehnike kako bi zaštitile Starlink od napada, uključujući postavljanje terminala u rupe iskopane u zemlji i stavljanje metalne mreže preko njih. Infozahyst, ukrajinska tvrtka koja radi s vojskom i specijalizirana za izradu alata za elektroničko ratovanje, istaknula je da ne vjeruje da su takva improvizirana rješenja učinkovita.

Starlink je Musku dao ogroman utjecaj u ratu jer on kontrolira gdje je dostupna satelitska usluga i može odlučiti prekinuti pristup. U nekim su slučajevima ukrajinski dužnosnici apelirali izravno na Muska da uključi pristup Starlinku tijekom vojnih operacija kako bi mogli izvoditi napade dronovima preko neprijateljskih linija, što milijarder nije uvijek odobravao.

Vlada SAD-a, koja je kupila Starlink terminale za Ukrajinu, ponekad se uključila u pregovore. Starlink se ne prodaje izravno Rusiji. Ali ove su se godine ukrajinski dužnosnici pobunili da Rusija koristi Starlink terminale kupljene od dobavljača trećih strana, što potencijalno narušava prednost povezivanja Ukrajine.

Pročitajte više