Začepljena kanalizacija izazvala požar i eksploziju u rafineriji

DO SINOĆNJEG požara i eksplozije u krugu Rafinerije u Sisku došlo je zbog začepljenja kanalizacije zauljenih voda. Te su se vode izlile i počele širiti smjese isparenih ugljikovodika, a što je dovelo do zapaljenja koje je izazvalo požar i eksplozije, priopćila je sisačka policija.

SEA: Za nesreću su odgovorni Vlada, INA i MOL

Povodom jučerašnjeg požara u Rafineriji u Sisku oglasila se i Sisačka eko akcija koja je za nesreću prozvala MOL, Inu, Vladu te lokalnu vlast koji godinama odlažu modernizaciju Rafinerije. Sisačka eko akcija, naime, uvjerena je kako su navedeni prešutno pristali na gašenje Sisačke rafinerije. Tome u prilog, kako navode, idu sporost modernizacije postrojenja, česte nesreće, ali i činjenica da se postrojenje Koking, koje je nužno za budućnost sisačke Rafinerije i koje je najskuplje postrojenje u planu modernizacije, trenutačno, neplanski, gradi u Riječkoj rafineriji.

"Promjena strateške situacije u regiji, gdje na 500-tinjak kilometara trenutačno imamo pet rafinerija od Rijeke do Budimpešte, kao i gubljenje tržišta INA-e u susjednim državama izazvano maćehinskim ponašanjem nekadašnjeg većinskog vlasnika, odnosno hrvatske Vlade, dovodi do činjenice da je sisačka Rafinerija postala, u sadašnjem obliku, nepotrebna. Tu činjenicu prešutno podržavaju svi, od lokalne do hrvatske vlasti, ne mareći pri tome za radnike u rafineriji, a koji su jučer mogli i izgubiti život", stoji u priopćenju.

Napretka u zaštiti okoliša nema

SEA drži da je izbjegavanje gradnje novog KOKING-a u sisačkoj rafineriji znak odustajanja od Siska kao mjesta prerade nafte u budućnosti te da će rafinerija nastaviti raditi u ovim uvjetima dok se god može, odnosno dok ne budemo pritisnuti normama EU. "Pozivamo vlasnika, ali i hrvatsku Vladu, te lokalnu vlast da jasnom porukom učine pritisak na ubrzavanje modernizacije sisačke Rafinerije, dok se ne dogodi još teža nesreća".

SEA upozorava i kako je prema broju prekoračenja graničnih i tolerantnih vrijednosti sumporovih spojeva u zraku 2009. godina bila tri puta gora nego 2008. godina. "Napretka u zaštiti okoliša praktički nema", zaključuje SEA u priopćenju. Dodaju i kako je Mjerna postaja u Capragu lani zabilježila daleko veće razine benzena nego 2008. godine, navodeći kako za to nema opravdanja.

Pročitajte više