Zadar: Antičević-Marinović o nasilju u obitelji

Forum žena SDPa Zadarske županije organizirao je danas u Zadru raspravu pod nazivom ´Za ravnopravnost protiv nasilja´ u kojoj su sudjelovali predstavnici zadarske Policijske uprave, nevladinih udruga i Centra za socijalni rad, članice Foruma SDPa Zadarske županije i ministrica pravosuđa Ingrid AntičevićMarinović.

Ne postoji ravnopravnost u društvu dok god ima muškaraca koji tuku žene. To se i danas događa. Nije točno da to čine samo neobrazovani muškarci jer nasilju pribjegavaju svi, od nepismenih do akademskih građana, a žrtve su i neobrazovane i visokoobrazovane žene, rekla je ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović govoreći o nasilju u obitelji.

Po njezinim riječima, novi prijedlog Obiteljskog zakona ima zadaću otkrivati sve otvorene i prikrivene oblike nasilja u obitelji. Edukacija žena je u osnovi strategije borbe za ravnopravnost, a danas je u Hrvatskoj 500 tisuća žena nepismeno i polupismeno, upozorila je ministrica. Najveća novina u prijedlogu Obiteljskog zakona jest da se nasilnik trenutačno ukloni iz obitelji i da ga se pritvori. Vjerujem da ćemo donošenjem tog zakona suzbijati problem nasilja u obitelji, istaknula je ministrica.

U raspravi se čulo da je u prvih deset mjeseci ove godine na području zadarske Policijske uprave 161 osoba prijavljena zbog kaznenog djela nasilja u obitelji.

Pročitajte više