Zadar: Dvojica pripadnika srpskih paravojnih postrojba u odsutnosti osuđena za ratni zločin

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Zadru danas su dvojica pripadnika srpskih paravojnih postrojba, Dragor Opačić (38) i Milan Opačić (33), iz Murvice pokraj Zadra, u odsutnosti proglašeni krivima za ratni zločin nad civilnim pučanstvom, te su osuđeni na zatvorske kazne Dragor od 6, a Milan od 5,5 godina.

Određen im je pritvor, kada budu dostupni hrvatskim vlastima. Za njima je raspisana međunarodna tjeralica. Sud je u cijelosti prihvatio optužnicu Županijskog državnog odvjetništva protiv njih dvojice u kojoj se navodi da su Dragor i Mlan Opačić 17. listopada 1991. u Murvici Donjoj, kao pripadnici paravojnih srpskih postrojba, istjerali zaposlenike tvrtke "Folijaplast", zastrašivali ih i pucali im iz vatrenog oružja pred noge. Zatim su jednog od zaposlenika, Denisa Suraća, koji je radio na demontaži strojeva, izdvojili iz skupine zaposlenika, tukli ga, te ozlijedili britvicom po vratu, prijeteći istodobno ostalima da će ih poubijati. Nakon toga su Denisa Suraća kombijem odvezli u Benkovac, a za vrijeme vožnje držali su mu pušku uperenu u sljepoočnicu.

Jedan od svjedoka na ovom suđenju u odsutnosti bio je i zlostavljani Denis Surać koji je posvjedočio da je odveden u Benkovac gdje su ga, kako je rekao, pripadnici srpskih paravojnih postrojba dva puta vodili na strijeljanje i uvijek odgađali, dok na poslijetku nije razmijenjen. Surać je rekao pred sudom kako je čuo da su dvojica Opačića danas u Australiji.

Pročitajte više