Zadar i dalje HDZ-ova neosvojiva utvrda, Šuica gubi kontrolu nad Dubrovnikom

U ZADRU i Zadarskoj županiji HDZ je, sasvim očekivano, pomeo konkurenciju. Iako je do 23 sata obrađeno tek 25 od 68 biračkih mjesta, sasvim je jasno da će Zvonimir Vrančić naslijediti Živka Kolegu kao zadarski gradonačelnik.

Kandidat vladajuće stranke u lokalnim izborima za protivnicu je imao Ingrid Antičević Marinović, nad kojom je uvjerljivo slavio; Vrančić je dobio 54,58 posto glasova, a SDP-ova kandidatkinja dobila je povjerenje tek 40,65 posto birača. U izborima za gradsko vijeće lista koju nosi Božidar Kalmeta također je trijumfirala s 49,88 posto glasova dok je lista za županijsku skupštinu, također s Kalmetom na čelu, dobila deset posto više. Nakon prvog kruga riješeni su i izbori za župana; Stipe Zrilić dobio je 59,95 posto, a Duško Vidov tek 34,36 posto.

Iako se iz SDP-a ne žele predati prije samog kraja, Vrančić je već proglasio pobjedu. "Ingrid Antičević Marinović je uvjerljivo izgubila još jedne izbore, a ja prihvaćam ovaj izazov i odgovornost", rekao je Vrančić, dok je Božidar Kalmeta dodao kako je HDZ u Zadru čak i jači nego Bandić u Zagrebu.

Ništa slabiji nego u Zadru HDZ nije ni u Gospiću, odnosno Ličko-senjskoj županiji, u kojoj je prebrojavanje glasova završeno. HDZ-ovci su apsolutni pobjednici s više od 70 posto glasova. HDZ je slavio i u Karlovcu, u kojem je Damir Jelić uvjerljivo osvojio gradonačelničku fotelju, a i ostale HDZ-ove liste potukle su konkurenciju.

Šuica gubi kontrolu nad Dubrovnikom

Nešto drugačija situacija u Dubrovniku u kojem HDZ, kako se čini, polako gubi nekad čvrsto uporište. Dubravka Šuica ima razloga za zabrinutost uoči drugog kruga, u kojem će joj se suprotstaviti kandidat koalicije SDP-HNS-HSU-HSLS Andro Vlahušić. Vlahušić je u prvom krugu dobio 44,45 posto glasova, a za Šuicu je glasalo 37,95 posto birača. "U drugom krugu očekujemo apsolutnu pobjedu, jer je uvijek u drugom krugu lakše izazivaču nego onom tko se brani", optimistično je najavio Vlahušić.

Šuica se, pak, tješi kako ništa još nije gotovo jer pobjeda u prvom krugu ne znači i konačnu pobjedu. "Idemo u drugi krug, dosadašnji rezultat je očuvan", rekla je Šuica koja je tada ustvrdila da ima 41 posto glasova. No, DIP-ovi rezultati je demantiraju. "Vjerujem da moji birači neće za dva tjedna otići na kupanje, nego će izaći na izbore i mi ćemo pobijediti", rekla je Šuica.

IDS pokorio Istru

U Istri najjači ostaje IDS, ali Ivan Jakovčić će se za poziciju župana ipak vjerojatno morati u drugom krugu boriti s Pliniom Cuccurinom. Prema glasovima koji su izbrojani do ponoći, Jakovčić je dobio 47,99 posto glasova, a Cuccurin čak 25 posto manje. U gradonačelničkim je utrkama IDS bio uvjerljiv već u prvom krugu; Boris Miletić ostaje na čelu Pule, a Renato Krulčić je gradonačelnik Pazina.

Bez iznenađenja u Varaždinu

Situacija je neizvjesna u Sisku, gdje će sve biti jasno tek nakon drugog kruga, a postoji mogućnost i da će se drugi krug morati održati i u Velikoj Gorici! Naime, prema posljednjim DIP-ovim podacima, HDZ-ovac Dražen Barišić dobio je 48,62 posto glasova, a Tonino Picula prati ga sa 37,89 posto glasova. Nikakvih iznenađenja nije bilo u Varaždinu, gdje Ivan Čehok uvjerljivo vodi u prvom krugu i vjerojatno će ostati na poziciji gradonačelnika, kao ni u Sisku u kojem HDZ i SDP idu u drugi krug.

Bjelovar je također dobio gradonačelnika u prvom krugu; sa 57,07 posto glasova slavio je Antun Korušec. Vrlo napeto je u Požegi, gdje SDP-ov Zdravko Ronko ima 49,74 posto glasova, a HDZ-ov Borislav Miličević dobio je 42,35 posto glasova, međutim treba obraditi još 16 biračkih mjesta. U Vukovaru će se za gradonačelničku fotelju u drugom krugu boriti SDP-ovac Željko Sabo i HDZ-ov Damir Barna. U Slavonskom Brodu je Mirko Duspara ispunio svoje najave, te taman prešao 50 posto (50,05) pa će ostati gradonačelnik ukoliko preostala tri biračka mjesta ne ponude neko drastično iznenađenje.

P.V.
Foto: Andrea Lučić, Admir Buljubašić / CROPIX

Pročitajte više