zadar: svečano proslavljen dan pomoraca

Prigodnom svečanošću danas je u Zadru proslavljen blagdan sv. Nikole i Dan pomoraca.

Pred velikim brojem djelatnika pomorskih hrvatskih tvrtaka, lučkih uprava, luka te pomoraca i brodara, ministar pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić je, čestitavši Dan pomoraca, rekao da Hrvatska danas ima 27 tisuća pomoraca koji plove na brodovima pod stranim i domaćim zastavama.

Hrvatski su propisi usklađeni s propisima Europske unije o isključenju tankera bez dvostruke oplate, neovisno o zastavi i starosti broda, rekao je ministar Žuvanić. Time Vlada, nastavio je, omogućuje očuvanje samoga Jadrana.

Novi Zakon o pomorskom dobru omogućuje djelotvorniji nadzor pomorskog dobra, u zaštitu kojeg su više nego do sada uključene i jedinice lokalne samoupraveprostora.

Uspjeli smo pokrenuti putničku flotu, rekao je Žuvanić, izrazivši nadu da će se njezino jačanje nastaviti kao i lučka infrastruktura. Neki se projekti ostvaruju, poput novog pristaništa u samu gradu Zadru, a priprema se i dokumentacija za gradnju trajektne luke Gaženice u Zadru, rekao je ministar. Ni riječka i pločanska teretna luka ne zaostaju u svojim planovima, a godišnji promet teretnih i putničkih luka u Hrvatskoj raste 15 posto, dodao je .

Ministar Žuvanić je na kraju zahvalio svima koji doprinose napretku hrvatskog pomorstva i brodarstva.

Na današnjoj svečanosti u Zadru dodijeljena su priznanja u tri kategorije: za doprinos razvoju pomorskog gospodarstva priznanje su dobili Lošinjska plovidba, riječka Lučka uprava, Luka "Rijeka" i Luka "Zadar". Za unaprjeđenje sigurnosti plovidbe i zaštitu pomorskog okoliša priznanje je dodijeljeno tvrtki "Plovput". Za traganje i spašavanje na moru i unaprjeđenje službe priznanja su dodijeljena Lučkoj kapetaniji u Šibeniku i Nadanu Petriju, predsjedniku Hrvatskog društva za pomorsku, podvodnu i hiperbaričnu medicinu.

U povodu blagdana sv. Nikole i Dana pomoraca Sindikat pomoraca Hrvatske danas je u moru ispred Zadra položio vijenac u počast svim stradalim pomorcima.

(Hina) ima ln

Pročitajte više