Zadarska policija istražuje i školsku čistačicu koju je napao otac učenika

Ilustracija: Sime Zelic/PIXSELL

Policija još uvijek provodi kriminalističko istraživanje slučaja fizičkog napada na čistačicu u jednoj osnovnoj školi kod Zadra. Podsjetimo, otac učenika napao je čistačicu koja njegovo dijete, koje je zakasnilo na nastavu, nije pustila u školu.

No, osim oca, policija istražuje i postupanje čistačice, javlja Dnevnik Nove TV. Gorana Rosandić iz Sindikata preporod je komentirala događaj u školi i koliko su česti takvi događaji.

"Nažalost, ovakvi su slučajevi sve češći. 2019. smo se borili da nastavnike proglasimo službenim osobama, a tada smo imali više od sto napada na nastavnike. Pitanje je koliko se toga dogodi, a da nikada ne dospije do medija", rekla je Rosandić za Dnevnik Nove TV.

"Roditelji smatraju da imaju pravo nadzirati odgojno obrazovni proces"

Upitana smatra li da napad roditelja ima veze s krajem školske godine i zaključivanjem ocjena, Rosandić se složila.

"Ne bi me čudilo. Međutim, Pravilnik o školovanju dopušta roditeljima da tijekom školske godine ne dolaze u školu i sve se svodi na digitalizaciju. Bojim se da udaljavanje roditelja od škole doprinosi ovome svemu", kaže. Komentirala je i dopušten ulazak u škole.

"Vlada kolektivni stav da se svatko može miješati u bilo čiji posao, kako liječnika, tako i nastavnika. Tako i roditelji smatraju da imaju pravo nadzirati taj odgojno obrazovni proces.

Ulazak u škole dozvoljen je svima jer nemaju kadrovske uvjete da osiguraju da na ulazu škole stoji neka odgovorna osoba. Vidjeli smo da ministar ne daje signale da će doći do novih zapošljavanja u školama. Uz to, s obzirom na plaće u školama, i nije neka navala", rekla je Rosandić.

Policija istražuje i napadnutu čistačicu. Rosandić: To je prestrašno

Policija kaže da istražuje i postupanje napadnute čistačice, na što se Rosandić zgrozila.

"Meni je to prestrašno. Postoji pravilnik o odgojnim mjerama u školama koji djecu skriva u sustav administracije, a nastavnik ili djelatnik koji se ogriješi o pravilnik, trenutno dobiva otkaz", rekla je za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte više