Zadarska policija maltretira čovjeka koji je objavio snimke lokalnog baje

Foto: Index/Facebook

NOVINARI koji su prošlog tjedna objavili videosnimku novinara Hrvoja Bajle pozvani su prošlog tjedna na saslušanje u zadarsku policiju, a teretilo ih se za kazneno djelo neovlaštenog snimanja, iako ti novinari sa sa samim snimanjem nisu imali nikakve veze.

>> VIDEO Zadarski novinar prijavio novu prijetnju nogometaša koji ga je premlatio

Dva dana nakon objave snimke na saslušanje pozvali - novinare

Mediji su snimku objavili u utorak popodne, a policija je po prijavi počela pozivati - novinare. Razlog? Sumnja na to da su neovlašteno snimali. Nasred ulice, na javnoj površini. 

Bajlo je tako ispitan u četvrtak, a drugi zadarski novinar koji je objavio snimku u petak ujutro. Komunicirali smo sa zadarskom policijom još od petka popodne, pitajući kako je uopće moguće da se novinari ispituju zbog objave snimke nastale na javnoj površini, a danas su nas konačno obavijestili kako su prijave zbog neovlaštenog snimanja - odbačene. 

Što se nalazi na snimci?

Naime, Bajlo je na svom profilu na društvenim mrežama objavio video za koji tvrdi da predstavlja dokaz kako mu Jakov Surać, bivši nogometaš NK Zadar, ponovno prijeti. Surać je, podsjetimo, nedavno nepravomoćno osuđen na 10 mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine, upravo zbog fizičkog napada na novinara Bajlu.

Na snimci koju je objavio Bajlo vidljivo je kako Surać, upravljajući automobilom, u jednom trenutku usporava, otvara lijevi prozor i pokazuje srednji prst. Bajlo je snimku predao policiji tvrdeći kako je Surać srednjim prstom gestikulirao prijetnju.

Čudna reakcija i brzina zadarske policije

Bajlo nam je potvrdio da su ga na policiju zvali dva dana nakon što je objavio spornu snimku te da je ispitan u svojstvu osumnjičenika. 

"Bio sam na razgovoru jer sam od Jakova Suraća optužen da sam ga ilegalno snimao. To ne može biti točno jer je riječ o javnoj površini gdje je snimanje dozvoljeno", rekao je Bajlo dodavši kako se novinare hitno poziva na obavijesne razgovore zbog toga što čisto i pošteno rade svoj posao.

"Ažurna i agilna policija isti dan hitno zove novinare na ispitivanje, snimaju nas kamerama, a kad mi prijavimo prijetnje, baš nikad, ali doslovno nikad ne dođu do počinitelja iako im nacrtamo tko, kada, gdje i na kojoj lokaciji je i pred kojim svjedocima izrekao prijetnju", kaže Bajlo na kraju.

Nakon poziva Indexa ekspresno zaključili da tu, gle čuda, ipak nema kaznenog djela

U pozivu policije vidljivo je kako se novinare tereti po članku 144. Kaznenog zakona, za "neovlašteno slikovno snimanje". Pitali smo policiju kako je moguće da se novinari terete po članku 144. Kaznenog zakona i to zbog činjenice da nisu autori snimke kao i da snimka prikazuje automobil na javnoj površini. Isto tako, riječ je i o javnom interesu jer su i Hrvoje Bajlo i Jakov Surać javne osobe, o kojima se već pisalo i to posljednji put nakon nepravomoćne presude kojom je Surać osuđen zbog napada na novinara Bajlu.

"S obzirom na to da je snimka objavljena u utorak popodne, a da je autor snimke Bajlo ispitan jučer u četvrtak, a novinar Mega medije jutros, molim vas da nam odgovorite radi li se o uobičajenoj brzini kod privatnih prijava", upitali smo policiju. Kažu nam da su sve radili sukladno provedenim konzultacijama s nadležnim državnim odvjetništvom. 

Policija: Proveli smo izvide da bismo utvrdili jesu li ispunjeni elementi kaznenog djela

"Proveli smo izvide kako bi utvrdili jesu li ispunjeni elementi kaznenog djela, a povodom zaprimljene prijave koju je policiji podnio 44-godišnji hrvatski državljanin u svezi kaznenog djela "Neovlašteno slikovno snimanje" protiv dvojice hrvatskih državljanina u dobi od 34 i 46 godina. Provedenim izvidima nisu utvrđeni elementi kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti te je policija o svemu provedenom i utvrđenom izvijestila nadležno državno odvjetništvo radi donošenja meritorne državnoodvjetničke odluke", stoji na kraju objašnjenja zadarske policije.

 

Pročitajte više