Zadarski Bonnie i Clyde mogu tražiti od Hrvatske visoku odštetu

PREMA odluci Europskoga suda za ljudska prava iz Strasbourga, sudski postupak u kojem su Meri i Zlatko Lisica iz Bibinja proglašeni krivima za pljačku kombija Dalmatinske banke u središtu Zadra te potom poslani na izdržavanje zatvorske kazne, proglašen je nepravednim. Na suđenju prije deset godina u Zadru, Zlatko i Meri Lisica osuđeni su na šest i pol, odnosno četiri godine i deset mjeseci zatvora temeljem "sitnih činjenica i podudarnosti", kako je to tada obrazložila sutkinja Enka Moković, prenosi Zadarski list.

Vijeće suda u Strasbourgu donijelo je jednoglasnu odluku da je u slučaju protiv dvoje Zadrana prekršena Konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama te je izveden zaključak kako im je uskraćeno pravo na pravično suđenje zagarantirano člankom 6. Konvencije.

Prije slanja slučaja na sud u Strasbourgu, Vrhovni sud Republike Hrvatske složio se s odlukom ističući kako nema materijalnih dokaza za njihovu krivnju, no da je zatvoren krug indicija, a slično je završila i žalba Ustavnom sudu. Nakon toga, s obzirom da nisu dobili željen odgovor, par Lisica je svoj slučaj poslao Europskom sudu za ljudska prva čija je odluka "pljuska nacionalnim sudovima", naglašava odvjetnik Zlatka Lisice, Andrej Korljan.

Ključni dokaz podmetnut?

Pljačka dostavnoga vozila Dalmatinske banke se dogodila u svibnju 2000. godine kad su maskirani pljačkaši u centru Zadra Golfom II presreli kombi i odnijeli oko dva i pol milijuna kuna, a Meri i Zlatko Lisica ubrzo potom su uhićeni. Lisici je oduzet automobil BMW u kojem je zaustavljen i odmah pretražen u nazočnosti njegova branitelja te su materijali poslani na analizu. Nakon tri dana izvršena je još jedna pretraga u kojoj je pronađen ključni dokaz koji Zlatka Lisicu povezuje s pljačkom: dio brave Golfa II, kakav je korišten za presretanje kombija Dalmatinske Banke tijekom pljačke.

Slučaj zalazi u sivu zonu kad je odvjetnik prvooptuženoga saznao da je između dviju istraga nad BMW-om provedena još jedna bez naloga istražnog suca i bez nazočnosti odvjetnika. Upravo zbog te nezakonite pretrage dio brave Golfa II se nije smio koristiti u daljnjem dokaznom postupku jer je izuzet na nezakonit način. "I Vrhovni sud je naveo da je presuda donesena bez ijednog materijalnog i personalnog dokaza, a jedini dokaz koji su koristili tijekom suđenja bio je podmetnut od zadarske policije na čelu s tadašnjim načelnikom Edijem Rogićem", naglašava i Zlatko Lisica za Zadarski list.

Zlatko i Meri Lisica u međuvremenu su izrečene zatvorske kazne odslužili u cijelosti u hrvatskim kaznionicama, a i predsjednik Republike odbio im je zahtjev za pomilovanje. Danas žive kao skladna obitelj s djecom u rodnim Bibinjama i zasad nije poznato hoće li podnijeti tužbu protiv Hrvatske i tražiti odštetu zbog boravka iza rešetaka.

Pročitajte više