Zadarski novinar istraživao prevare iznajmljivačice. Njezin otac mu prijetio

Fotografija je ilustrativnog karaktera, prikazuje mjesto Privlaka. Na njoj se ne nalaze apartmani vlasnice koju je novinar istraživao Foto: Sime Zelic/PIXSELL

MREŽA Safe Journalists i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudili su prijetnje novinaru Zadarskog lista Toniju Periniću zbog istraživanja slučaja prevare turista te su pozvali institucije da počinitelja što prije sankcioniraju.

Mreža Safe Journalist ističe da je 21-godišnji novinar Perinić prijetnje dobio istražujući pritužbe turista na internetu, ali i one koje su uputili Turističkoj zajednici, na iznajmljivačicu apartmana iz Privlake. Prijetnje je, dodaju, zaprimio od muškarca koji se predstavio kao otac iznajmljivačice pod imenom M.L., a Periniću je, među ostalim, poručio da pazi što piše jer će ga napisano koštati. 

"Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje prijetnje koje je dobio naš kolega Toni Perinić, kojem dajemo punu podršku", rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Dodao je da je ovaj slučaj još jedan pokazatelj u kakvom ozračju rade naši kolege u lokalnim medijima. 

Otac iznajmljivačice prijetio novinaru?

Iz mreže Safe Journalist ističu kako je otac iznajmljivačice novinaru prijetio u telefonskom razgovoru nakon što je Perinić otišao na teren u Privlaku fotografirati apartmane za potrebe članka. Novinar je istraživao pritužbe gostiju, od kojih je vlasnica apartmana tražila uplatu akontacije od 500 kuna, a nakon toga iz raznih razloga otkazivala rezervacije. 

Dodaju kako je otac iznajmljivačice do Perinića došao preko Perinićeva oca, tako da je fotografirao registarske oznake automobila kojim je novinar došao na teren, vrlo brzo doznao telefonski broj vlasnika automobila, koji je u ovom slučaju bio novinarov otac, te sve prijetnje izrekao u tom telefonskom pozivu. 

"Novinar kaže da je osjećao strah za život i pritisak na svoj posao. (...) Također je zabrinut kako je M.L. u kratkom vremenu dobio broj njegovog oca, vlasnika auta", ističu.

Traže istragu i sankcije

Mreža Safe Journalists pozvala je i nadležne institucije u Hrvatskoj da što prije otkriju na koji je način došao do osobnih podataka novinarovog oca, kao i da sankcioniraju odgovorne. 

Iz Policijske uprave Zadarske istaknuli su kako je nad 54-godišnjakom koji je novinaru uputio ozbiljne prijetnje jučer dovršeno kriminalističko istraživanje te da je u tijeku podnošenje kaznene prijave državnom odvjetništvu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više