Zadarsko gradsko poglavarstvo raspravljalo o šteti nanešenoj plimnim valom koji je pogodio otok Ist

PLIMNI val koji je jučer popodne pogodio otok ist, uznemirio je mještane i njihove goste, a prve procjene govore da su ovom otočiću nanesene velike štete, objavio je zadarski internet portal eZadar.

Oko 17,30 uvalu Široka je iznenadno zapljusnuo ogroman val, te uzrokovao izlijevanje mora na rivu, poplavljivanje ulica, pa i svih kuća smještenih uz obalu.

Budući da je more došlo i do razvodnih kutija Elektre, Ist je ostao i bez struje. Zbog ogromnog vala, jedrenjak Silba, morao je isploviti na pučinu, jer bi u protivnom bio bačen na rivu. Daljnja šteta odnosi se na poplavljivanje jednog dućana, gdje je uništena sva roba, te poplava u pizzeriji s južne strane pristaništa. 

Išćanin Marijan Smoljan za eZadar je izjavio kako se ovakav plimni val dogodio i prije petnaestak godina, te da je čak bio i viši za otprilike pet centimetara od jučerašnjeg.

Išćani su uplašeni, u pomoć su im došli i vatrogasci, a prve procjene govore da je ovaj plimni val Istu nanio velike štete. U pomoć stanovnicima zbog nastale štete morali su priskočiti i vatrogasci.

Meteorolog ovog zadarskog portala izjavio je kako se ovakve pojave javljaju vrlo rijetko, isključivo u dubokim zaljevima.

"Riječ je o tzv. slobodnoj oscilaciji zaljeva, ili, u narodu poznatoj kao "seš". Takvu rezonanciju vode u "bazenu" zaljeva pobuđuju atmosferski težinski valovi, promjene zračnog tlaka na malom prostoru u kratkom vremenu, pri čemu amplituda vala može biti i više metara", izjavio je Ivan Toman, dodavši kako je ovu oscilaciju najvjerojatnije uzrokovao olujni oblak koji je to poslijepodne prošao preko tog područja.

Zbog slučaja Ist, danas je novinsku konferenciju sazvao i zadarski gradonačelnik dr. Živko Kolega koji je izvijestio javnost o posljedicama udara plimnog vala na Istu i dojmovima izaslanstva Grada Zadra, koje je ovaj otok posjetilo danas ujutro. 

Gradsko izaslanstvo najavilo je kako će mjesni odbor otoka Ista popisati nastalu štetu te dostaviti popis pročelniku Upravnog odjela za opće poslove i samoupravu.

Ma.N.

 

Pročitajte više