Zadnji autobus s izbjeglicama napustio Karabah. "Ovo je etničko čišćenje"

Foto: Profimedia

Posljednji autobus s armenskim izbjeglicama napustio je planinsku enklavu Nagorno-Karabah u Azerbajdžanu, rekla je glasnogovornica armenske vlade danas u Erevanu. Nazeli Bagdasarjan rekla je da je 100.514 izbjeglica koji su bili primorani napustiti svoje domove u enklavi stiglo u Armeniju. Drugi su stigli u privatnim automobilima, rekla je.

Azeri tvrdili da nema temelja za bijeg, Armenci nisu povjerovali

Bagdasarjan je kazala da su mnogi stigli sa zdravstvenim problemima, a neki su bili nepokretni. Oni Armenci koji se još uvijek nalaze u enklavi trebali bi se javiti Crvenom križu, pojasnila je. Azerbajdžanska vlada danima je inzistirala na tome da nema temelja za bijeg i da će stanovnici biti integrirani prema pravilima zemlje.

No na azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva gleda se kao na autoritarnog vođu, zemlja je bez novinarskih sloboda te je na meti kritika zbog kršenja ljudskih prava, ističe agencija dpa. Govoreći danas u Bakuu, Alijev je naglasio da Azerbajdžan karakterizira više etničkih zajednica i vjera. "Živimo kao obitelj", prenijeli su lokalni mediji njegovu izjavu. "Sada je stiglo vrijeme da se stvori sloboda u Kavkazu", dodao je.

"Ovo je etničko čišćenje"

Prethodno je najavio da će se deseci tisuća Azerbajdžanaca preseliti u Nagorno-Karabah. Armenija je optužila vladu u Bakuu za etničko čišćenje. Prošli mjesec Azerbajdžan je pokrenuo munjevitu vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu prisilivši na kapitulaciju samoprozvanu Republiku Artsakh, koja nije bila međunarodno priznata.

Armenski čelnici koji su vodili to područje rekli su da će ona biti ukinuta od početka sljedeće godine. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više