Zadnjih dana imamo pad broja hospitaliziranih zbog covida. Pogledajte grafove

Foto: FAH

POSLJEDNJIH nekoliko dana vidi se blagi pad u broju hospitaliziranih zbog covida, kako pokazuju podaci HZJZ-a. Na bolničkom liječenju je trenutno 2496 osoba, od kojih je 325 pacijenata na respiratoru. U bolnice je u posljednja 24 sata zaprimljeno 257 pacijenata.

Što se tiče pada ukupnog broja pacijenata u bolnicama zbog covida, on je vidljiv zadnja tri dana. Tako je u bolnicama 23. studenog bio 2591 pacijent, potom se narednih dana brojka kretala od 2551, pa 2529 da bi danas pala na 2496 pacijenata.

Također, 23. studenog je zaprimljen 291 novi pacijent, dan kasnije njih 250, a u posljednja 24 sata, kako smo gore napisali, njih 257.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a: Pad broja hospitaliziranih znači olakšanje za bolnice

Prim.dr.sc. Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za Index je rekla da pad broja hospitaliziranih znači olakšanje za bolnički sustav.

"Zato se treba cijepiti jer cijepljeni u slučaju da obole, usprkos cijepljenju, najčešće imaju lakši oblik bolesti pa se zdravstveni sustav može optimalno posvetiti svakom pacijentu bez prenaprezanja", kazala je Bubaš za Index.

A mi smo provjerili kakvo je stanje u dvije najveće bolnice koje primaju covid-pacijente, Rebru i Dubravi.

I u jednoj i u drugoj bolnici nam je rečeno kako im stanje stagnira. Dok se u Dubravi krivulja izravnala te brojke idu lagano prema dolje, na Rebru brojke stagniraju jer nema pada, ali ni velikog rasta.

Primarijus Novak: Na Rebru imamo stagnaciju, nemamo pad, ali ni veliki rast

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb primarijus Milivoj Novak za Index je rekao da oni još ne osjete pad broja hospitaliziranih.

"Kod nas broj hospitaliziranih nije pao. Od ponedjeljka do danas smo došli sa 183 covid-pacijenta na današnjih 190. Mi se i dalje širimo, povećavamo bolničke kapacitete za covid-pacijente. Službeno imamo 212 postelja, a od večeras imamo spremnih 250. Nadam se da nam neće trebati još", rekao je za Index primarijus Milivoj Novak.

Navodi kako imaju mali porast u broju hospitaliziranih u zadnjih pet dana.

"Zasad stanje stagnira, nema pada, ali nema ni velikog rasta", zaključuje.

Šef Kriznog stožera KB-a Dubrava: Imamo blagu tendenciju pada

Šef Kriznog stožera KB-a Dubrava prof. dr. Bruno Baršić za Index je rekao kako imaju blagu tendenciju pada u broju hospitaliziranih.

"Ovaj tren u intenzivnoj imamo 31 osobu, od toga je njih 28 na respiratoru, a na odjelu 158. Jučer nam je umrlo osam pacijenata. Jedna od osoba koja je završila na respiratoru je bila na subotnjem prosvjedu, tako je rekao našem osoblju u intenzivnoj", rekao je za Index prof. dr. Baršić.

Usporedbe radi, prije tjedan dana imali su 144 covid-pacijenta na odjelu i 29 u intenzivnoj.

"Nama se krivulja minimalno izravnala, nemamo više onakav rast hospitaliziranih, izgleda kao da smo prošli vrhunac, ali moramo biti oprezni zbog ovih prosvjeda. Toga se svi bojimo", rekao je za Index prof. Baršić.

Kaže da im u principu od trenutka zaraze do potrebe za hospitalizacijom prođe od 7 do 10 dana, tako da će se prave brojke zaraženih tijekom prosvjeda vidjeti idući tjedan.

"Zasad situacija ide prema dolje, ali vrlo blago što se tiče broja hospitaliziranih. Tek ćemo krajem idućeg tjedna moći reći, a što se tiče intenzivne, ona puno kasnije osjeti pad broja hospitaliziranih", rekao nam je prof. dr. Baršić.

Pročitajte više