Zadravec je Beroša pitala što ima u imovinskoj kartici. Imao je dodatni posao

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

MINISTAR zdravstva Vili Beroš našao se usred skandala zbog snimke telefonskog razgovora između njega i Dijane Zadravec, bivše zamjenice ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice.

>> Razgovor Beroša i Zadravec: "Kažeš da je Andrej blagoslovio koruptivni natječaj?"

I dok se najzanimljiviji dijelovi razgovora tiču HDZ-ovog kadroviranja i odluke da Mario Zovak bude izabran na natječaju za ravnatelja bolnice, a ne Zadravec koja se također natjecala, jedna njena rečenica također zvuči vrlo intrigantno.

>> Imamo snimku razgovora Beroš i Zadravec na kojoj se čuje pripremanje snimanja

Zadravec: Čula sam za netočnosti u imovinskoj kartici

"I pitanje, je li istina ono što sam čula da imaš s imovinskom karticom i onu optužbu, je li to istina?" pitala je Zadravec Beroša.

"Ne znam o čemu pričaš. Kakva imovinska kartica, kakva optužba?" odgovorio joj je protupitanjem Beroš. I na tome njihov razgovor o temi imovinske kartice završava. "Čula sam iz medijskih krugova da ima nekih netočnosti u njegovoj imovinskoj kartici i pitala sam ga o tome. Ne znam ništa detaljnije", rekla je Zadravec danas za Index.

>> Dijana Zadravec za Index: Beroš me tajno snimao, vjerojatno ću ga tužiti

>> Muški glas na snimci kaže: "Pošalji mi to." Beroš: Ne znam jesam li to ja

Vlasnik tvrtke za neurokirurška vještačenja

U vrijeme navodnog nastanka snimke Index je istraživao Beroševe dodatne poslove i nismo utvrdili ništa što bi nam se učinilo nezakonito, no naišli smo na neke zanimljivosti koje je aktualizirala Dijana Zadravec svojim pitanjem o njegovim problemima s imovinskom karticom.

Pregledom Beroševe imovinske kartice vidljivo je da je vlasnik tvrtke Acta Med koju je na upravljanje prenio odvjetničkom uredu Kallay i partneri. Tvrtka Acta Med prvenstveno je registrirana za medicinska vještačenja iz neurokirurgije, a Beroš je stalni sudski vještak neurokirurg i najčešće svjedoči u sporovima s osiguravateljskim kućama. I tim usputnim poslom nije se prestao baviti kada je postao pomoćnik ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Posljednje dostupno svjedočenje - deset dana prije imenovanja ministrom

Dapače, redovno je vještačio i svjedočio na sudu i u radno vrijeme. Pregledom objavljenih sudskih presuda utvrdili smo da je Beroš svjedočio na sudu i samo nekoliko dana prije nego što je postao ministar zdravstva – 21. siječnja 2020. godine u postupku privatnog tužitelja protiv Triglav osiguranja. Na tom je ročištu iznio svoje mišljenje o nalazu koji je sastavio u rujnu 2019.  

Vještačio manje nego prije

Indexovi izvori koji su nam ukazali na ovaj dodatni Berošev prihod tvrde da je nastavio svjedočiti i vještačiti i prvih nekoliko tjedana kada je postao ministar. Takvih podataka u objavljenim sudskim presudama nema, ali s obzirom na sporost hrvatskog pravosuđa lako je moguće da se pojave i za nekoliko godina. Sam Beroš u odgovoru na Indexova pitanja, vjerojatno greškom, potvrđuje da je nastavio vještačiti.

Dobio dozvolu od povjerenstva za sukob interesa

"Prilikom stupanja na mjesto ministra zdravstva zatražio sam očitovanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o mogućnosti daljnjeg povremenog obavljanja poslova sudskog vještaka. Nakon pozitivnog odgovora Povjerenstva, nastavio sam povremeno prihvaćati vještačenje u sudskim sporovima u zavisnosti od raspoloživog slobodnog vremena u daleko manjem opsegu nego prije", napisao je Beroš, iako je vjerojatno mislio na vrijeme kad je postao pomoćnik ministra, a ne ministar.

Referira se, naime, na mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je zatražio u siječnju 2018. godine kao pomoćnik ministra zdravstva. Povjerenstvo je tada odlučilo da Beroš smije i dalje vještačiti i za to primati novac jer se radi o povremenom poslu koji ne utječe na zakonito obavljanje dužnosti. U nastavku odgovora, pak, tvrdi da kao ministar nije vještačio.

"S obzirom na obveze koje imam kao ministar te na cjelodnevnu posvećenost tim obvezama, kao i na čestu zauzetost obvezama tijekom vikenda, uopće nisam vještačio", napisao je Beroš.

Analizirao u slobodno vrijeme

Međutim, Beroš je dodatnu zaradu ostvarivao i u radno vrijeme u Ministarstvu za vrijeme dok je bio pomoćnik ministra zdravstva. Tvrdi da je dokumentaciju analizirao u slobodno vrijeme.

"Analizu medicinske dokumentacije koju vještaku dostavlja sud te izradu nalaza i mišljenja vještaka u pojedinim predmetima radio sam i radim isključivo u svoje slobodno vrijeme, poslije radnog vremena ili vikendom", utvrdio je Beroš. No u radno je vrijeme svjedočio na sudu. 

Beroš: Nisam koristio resurse Ministarstva

"Za takve slučajeve, koji su puno rjeđi nego samo dostavljanje pisanog vještačkog nalaza i mišljenja, koristio sam dnevne pauze na radnom mjestu, na način da izostanak nema utjecaja na obavljanje mojih radnih obveza ili sam to vrijeme nadoknadio dužim ostankom na radnom mjestu. Riječ je o eventualnom odlasku nekoliko puta mjesečno na sudska ročišta u trajanju od 5, 10 minuta do najviše pola sata. Za to nikada nisam koristio bilo koji resurs Ministarstva zdravstva", napisao nam je Beroš.

Potpisao dokumente dan nakon što je postao ministar

Beroša smo pitali i u koliko je slučajeva svjedočio u radno vrijeme i koliku je točno naknadu za to dobio. Konkretan odgovor nismo dobili, ali iz dostupnih presuda može se zaključiti da je riječ o oko 300 predmeta. Uputio nas je na svoju imovinsku karticu u kojoj stoji da je u 2109. godini od vještačenja zaradio nešto više od 32 tisuće kuna. Iz financijskog izvještaja tvrtke Acta Med vidljivo je da je na kraju godine imala dobit od 42 tisuće kuna, a iz prijašnjih godina nešto više od pola milijuna kuna kapitala i rezervi. Odluku o zadržavanju dobiti iz 2019. godine potpisao je Vili Beroš kao jedini član trgovačkog društva Acta Med. Odluku je potpisao 1. veljače, dan nakon što ga je sabor potvrdio za ministra.

Pročitajte više