DIJANA ZADRAVEC

Zadravec o kamerama u sali: Uopće nisu radile, osim kad su testirane

Screenshot: Youtube

DIJANA ZADRAVEC, smijenjena predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju u KBC-u Sestre milosrdnice, jučer je imala izlaganje na Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije. Tom je prilikom izjavila da je postavila kamere u angiosalu te da su se liječnici zbog toga bunili.

 

>>Zadravec mahala dokumentima: Postavila sam kamere, otkrila tajno skladište..

"Kad sam postavila kamere u novu angiosalu, doktori Čulo i Kalousek su se tome protivili i sad mi je jasno zašto. Na Radiologiji do danas nije zaživio videonadzor, a ja sam optužena za mobing", rekla je.

Index je jučer od nekoliko izvora iz Vinogradske doznao da je Zadravec kamere postavila bez potrebnih odobrenja koje propisuje Zakon o zaštiti na radu te da je videonadzor nekoliko mjeseci radio bez znanja liječnika i pacijenata.

Zadravec o videonadzoru

Index je potom zatražio odgovore od Uprave Vinogradske i od Dijane Zadravec. Zadravec smo pitali je li tražila odobrenje Uprave za postavljanje kamera, je li obavijestila liječnike i pacijente da ih se snima i je li točno da je kamera bila postavljena četiri mjeseca te je li sve pratila na mobitelu.

Njen odgovor na postavljeni upit prenosimo u cijelosti.

"U KBC SM kamere postoje u operacijskim salama, i donedavni ravnatelj Zovak i Rotim imaju videonadzor u svojim kirurškim salama. Kad se uređivao prostor za novu angiosalu željeli smo moji radiolozi i ja po uzoru na svjetsku i domaću praksu, imati edukacijsku platformu za tečajeve iz mehaničke trombektomije. Taj projekt bio bi logična nadogradnja na postojeće multimedijalne predavaonice. To je bitan element budući da smo mi Referentni centar za radiologiju za cijelu Hrvatsku. Bila sam sigurna da će tadašnji ravnatelj Zovak podržati taj video sustav s obzirom na to da ga je već tada imao neko vrijeme. No za razliku od Klinika Zovaka i Rotima koji to imaju i kod kojih nikom nije palo na pamet buniti se jer su uveli u salama lifesisteme, na sam spomen ideje da ćemo i mi na radiologiji imati isti sistem, dr. Kalousek i dr. Čulo su se strastveno počeli opirati toj ideji, pa su pisali čak i ministru Berošu, a ja sam se morala opravdavati. Ideja nikad nije zaživjela. S obzirom na dr. Kalouseka i dr. Čulu i podršku koju su dobivali od ravnateljstva u to vrijeme, sistem nikad nije zaživio. Ne znam da li kamere još postoje s obzirom da nikad nisu stavljene u funkciju osim u vrijeme kada je tehnička služba Vinogradske testirala sistem", stoji u odgovoru Dijane Zadravec Indexu.

Uprava Vinogradske: Kamere je postavila bez odobrenja

Iz Uprave KBC-a Sestre milosrdnice Indexu su odgovorili da je točno da je Dijana Zadravec postavila videonadzor u angiosali Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju. Odgovorili su nam i da za postavljanje kamera nije tražila odobrenje niti da je poštovala pravnu proceduru.

Što o postavljanju videonadzora kaže Zakon

Inače, način na koji se postavlja videonadzor propisan je Zakonom o zaštiti na radu, člankom 43. Nadzorni uređaji kao sredstva zaštite na radu.

U članku 43. tako stoji:

"(1) Poslodavac smije koristiti nadzorne uređaje kao sredstvo zaštite na radu pod uvjetima propisanima ovim Zakonom.

(2) Dopušteno je korištenje nadzornih uređaja radi kontrole ulazaka i izlazaka iz radnih prostorija i prostora te radi smanjenja izloženosti radnika riziku od razbojstva, provala, nasilja, krađa i sličnih događaja na radu ili u vezi s radom.

(3) Zabranjeno je postavljanje nadzornih uređaja u prostorijama za osobnu higijenu i presvlačenje radnika.

(4) Ako nadzorni uređaji čitavo radno vrijeme prate sve pokrete radnika tijekom obavljanja poslova, odnosno ako su nadzorni uređaji postavljeni tako da su radnici čitavo vrijeme tijekom rada u vidnom polju nadzornih uređaja, poslodavac smije koristiti nadzorne uređaje isključivo na temelju prethodne suglasnosti radničkog vijeća.

(5) Ako radničko vijeće, odnosno sindikalni povjerenik s pravima i obvezama radničkog vijeća uskrati suglasnost, poslodavac može u roku od 15 dana od dana dostave izjave o uskrati suglasnosti tražiti da tu suglasnost nadomjesti arbitražna odluka u skladu s provedbenim propisima donesenima na temelju općeg propisa o radu.

(6) Poslodavac je obvezan prilikom zapošljavanja pisanim putem obavijestiti radnika da će biti nadziran nadzornim audio, odnosno video uređajima.

(7) Poslodavac ne smije koristiti snimljene materijale u svrhe koje nisu propisane ovim člankom, ne smije ih emitirati u javnosti niti pred osobama koje nemaju ovlasti na nadzor opće sigurnosti i zaštite na radu te je obvezan osigurati da snimljeni materijali ne budu dostupni neovlaštenim osobama.

(8) Odredbe ovoga članka o zabrani snimanja i zabrani korištenja snimljenih materijala obvezuju poslodavca i u odnosu na djecu i maloljetnike, neovisno nalaze li se na mjestima rada u svojstvu maloljetnih radnika ili osoba na radu."

>>Odgovor iz Vinogradske: "Zadravec tajno snimala pacijente, sve je gledala na mobitelu"

Izvori iz Vinogradske: Zadravec je kameru u angiosalu stavila u studenom 2019.

Podsjetimo, što se tiče kamera, za koje je Zadravec danas navela da ih je postavila u angiosalu i da su se liječnici pobunili, jučer smo doznali kako ih je postavila bez odobrenja Uprave.

"Svaka sala mora zatražiti odobrenje od Uprave da se postave kamere i da se točno zna radi čega se kamere postavljaju, da se stavljaju u svrhu medicinskih radova te da se snima samo operativni dio. No, ona je samoinicijativno postavila kamere, bez odobrenja. Kad se doznalo da je to napravila, tadašnji ravnatelj Mario Zovak rekao joj je da mora imati odobrenje jer se i pacijente mora upozoriti na to da je prostorija pod videonadzorom. Ona je tad uklonila kamere", kazali su nam dobro upućeni izvori.

Rekli su nam kako su liječnici u angiosali doznali za kamere četiri mjeseca nakon što su one postavljene.

"Zadravec je stavila kameru u angiosalu u studenom 2019. i tek su liječnici u ožujku 2020. doznali za to, kad je jednom djelatniku slučajno izletjelo da Zadravec i glavni inženjer na mobitelu prate videolinkom što se događa u angiosali. Dakle, za sve to vrijeme je Zadravec neovlašteno, bez ikakvog odobrenja, snimala i pacijente koji za to nisu znali i liječnike i to sve pratila, a da nikoga od njih nije o tome obavijestila", rekli su nam izvori iz Vinogradske.

Pročitajte više