Zagreb: Izložbe o stotoj obljetnici zrakoplovstva

Stota obljetnica zrakoplovstva proslavljena je danas u zagrebačkom Tehničkom muzeju izložbom "Let s rezervacijom za braću Wright" koja je otvorena u 10,35 sati, točno u vrijeme kad su prvi letači prije stotinu godina preletjeli povijesnih 36 metara.

Autorica izložbe, viša kustosica Tehničkog muzeja Neda Staklarević, ocijenila je da je let braće Orvillea i Wilbura Wrighta kao nijedan događaj u 20. stoljeću utjecao na razvoj tehnike i suvremenog života.

Oni su željeli podići čovjeka u zrak, dok se danas u vojnoj industriji nastoje usavršiti bespilotni zrakoplovi, rekla je. Podsjetila je na važnost otkrića braće Wright, istaknuvši da ni nakon stoljeća neviđena tehničkog napretka nisu izumljene nove letjelice te da je danas glavni razvoj u putničkom prometu usmjeren na povećanje kapaciteta letjelica.

Dizajn će znatno više utjecati na budućnost letjelica od njihovih letačkih sposobnosti, zaključila je Staklarević.

Prvi let trajao je 12 sekunda. Zrakoplov je preletio 36 metara pošto je klizio po 20-metarskoj drvenoj tračnici usuprot vjetru. Na "uzletištu" u Kill Devil Hillsu u Sjevernoj Karolini bilo je nazočno samo pet promatrača. Bio je to prvi uspješan let s posadom i s njim je počela povijest zrakoplovstva, koja se u prošlom stoljeću ubrzano odigravala, tipovi zrakoplova su zauzimali i napuštali svoja mjesta, neki u preletu od grada do grada, drugi preko La Manchea, Atlantika.

U prostorijama putničke zgrade zagrebačke Zračne luke večeras će o stotoj obljetnici zrakoplovstva biti otvorena izložba stotinjak izabranih djela Air-Arta.

Pročitajte više