Zagreb: Kamatari u sedam godina od žrtve iznudili 600 tisuća kuna

ZA IZNUDU nad 43-godišnjakom zagrebačka policija osumnjičila je troje tzv. kamatara koji su žrtvi posuđivali novac, a potom ju prisiljavali da im vrati višestruko veće iznose koji su kroz sedam godina ukupno dosegnuli 600 tisuća kuna.

Policija je za iznudu osumnjičila supružnike, u dobi od 43 i 41 godine, te njihovog 50-godišnjeg poznanika koji im je pomogao u prijetnjama dužniku. Prvoosumnjičeni 43-godišnjak jedini nije uhićen jer je invalid.

Prema policijskom izviješću, žrtva je početkom 1998. od prvoosumnjičenog posudila 10 tisuća njemačkih maraka, uz mjesečnu kamatu od 10 posto. Nakon nekog vremena dužnik je podigao kredite u bankama kako bi "kamataru" vratio ukupno 25.000 maraka. Da bi vratio kredite dužnik je u nekoliko navrata ponovno od prvoosumnjičenog posudio novac koji je uredno vraćao, plaćajući dogovorene kamate.

Lani u ožujku oštećeni je posudio još 1.600 eura, a krajem idućeg mjeseca novac je vratio, no supružnici su od njega tražili još 380 eura za kamate koje nisu dogovorili. Oštećeni nije pristao, no pod prijetnjama su ga prisilili da potpiše potvrdu kojom priznaje dug.

Po izračunu "kamatara" dug je do početka prosinca narastao na 2.800 eura, pa su žrtvu ponovno prisilili da prizna novi dug i da kao garanciju ostavi knjižicu vozila svoje majke.

U policiji kažu da su supružnici i krajem 2002. 43-godišnjaku posudili 2.000 eura. U zalog im je ostavio svoja osobna vozila, a kada je nekoliko mjeseci zakasnio s plaćanjem kamata počeli su mu zaračunavati kamatu na kamatu.

Nakon što je isplatio 40.000 eura odbio je dalje plaćati kamate, no supružnici su tražili još 20.000 eura i pritom mu prijetili. U strahu od "kamatara" žrtva je pristala, pa je založila pravo na dva stana svojih poznanika u Čakovcu.

Tek kada je navodni dug narastao na čak pola milijuna kuna, 43-godišnjak se odlučio sve prijaviti policiji koja kaže da je žrtva ukupno oštećena za više od 600 tisuća kuna.

Osumnjičena trojka policiji nije bila poznata od ranije.

Pročitajte više