Zagreb: Obilježen Međunarodni dan nestalih - otvoreno pismo Vladi

NA SLUŽBENOM popisu traženih osoba još su 1262 hrvatska branitelja i civila, a u proteklih godinu dana riješena je sudbina samo 86 osoba, stoji u otvorenom pismu Vladi RH više nevladinih udruga koje su kod "Zida boli" u Selskoj danas obilježile Međunarodni dan nestalih.

"U razdoblju od 30. kolovoza 2002. do 30. kolovoza 2003. riješena je sudbina samo 86 osoba. To je tragična i poražavajuća činjenica", stoji u pismu upućenom premijeru, koje je pročitala Zdenka Farkaš, voditeljica Centra "Apel", koji je uz Zajednicu Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske i Nezavisne dragovoljce Hrvatske potpisnik pisma.

Udruge zamjeraju Vladi što u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja ne postoji kategorija "ubijeni hrvatski branitelji", pa obitelji ubijenih branitelja ostvaruju prava kao obitelji poginulih hrvatskih branitelja, što su, ističu, dva različita pravna pojma.

"Takav pristup je iskrivljavanje tragičnih povijesnih činjenica i zataškavanje srpskih zločina", naglašava se u pismu.

Čelni ljudi Domovinskog obrambenog rata optužuju se, privode Haškom sudu, a pravi zločini poput ubojstva i likvidacija hrvatskih branitelja i civila guraju se pod tepih, dodaje se.

Udruge drže da bi trebalo podići spomenik s imenima svih poginulih, ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila, u spomen i na sjećanje kao dokaz poštovanja.

Predstavnici tih udruga, te Saveza obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, kao i majke i supruge nestalih kod "Zida boli" su zapalili svijeće i pomolili se za najbliže.

Međunarodni dan nestalih obilježava se danas i u Vukovaru, puštanjem po jednog bijelog balona za svakog nestalog, s natpisom "Gdje su naši najmiliji?", te polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava, te na masovnoj grobnici na Ovčari.

Međunarodni dan nestalih obilježava se na 30. kolovoza u svijetu i u Hrvatskoj od prošle godine, na preporuku radne skupine UN-a za nestale osobe, a na inicijativu južnoameričke nevladine organizacije FEDEFAM koja okuplja obitelji zatočenih i nestalih u Latinskoj Americi.

Pročitajte više