Zagreb: Policija razotkrila pljačkaše numizmatičke zbirke

Zagrebačka policija uhitila je skupinu pljačkaša i iznuđivača koji su optuženi da su pet dana prije Božića iz kuće zagrebačkog neurokirurga Damira Kovača u Dubravi ukrali sef s vrijednom zbirkom antičkog i grčkog novca, vrijednim obiteljskim nakitom i ušteđevinom, izvijestila je danas policija. L

Nakon kriminalističke obrade od sedam uhićenih osoba dvije su puštene jer im se nije moglo dokazati sudjelovanje u tomu kažnjivom djelu, a petorica su (Kristijan G., Ivan G., Kristijan K., Siniša T. i Rudolf G.) nakon sinoćnje kriminalističke obrade privedena istražnome sucu zagrebačkoga Županijskog suda, rekao je na konferenciji za novinare zamjenik načelnika PUZ-a Dubravko Novak.

Osumnjičeni su za kaznena djela razbojništva, iznude u pokušaju, ovjerovljavanja neistinitog sadržaja te dogovora za počinjenje kaznenog djela.

Riječ je o dobro organiziranoj skupini pljačkaša. Četvorica su već evidentirana u policiji. Prvoosumnjičeni Kristijan G. (1972.) iz Zagreba poznat je policiji jer je od 2001., nakon pljačke sa smrtnom poljedicom u Zaprešiću, bio u bijegu s lažnim dokumentima. Trećeosumnjičeni Kristijan K. (1972.) iz Zagreba bio je zaposlen u policiji, a dobio je otkaz prije nekoliko godina zbog počinjenih kažnjivih djela, rekao je Dubravko Novak.

U premetačini stanova, kuća i svih prostorija kojima su se koristili optuženici uglavnom je pronađena cijela numizmatička zbirka, koja na tržištu vrijedi oko 200 tisuća eura, dio nakita, te oružje, specijalni alat za provale, mobiteli i putovnice koje su vjerojatno ukradene, rekao je Dubravko Novak.

Vjerujemo da ćemo daljnjom obradom razriješiti i ostala kažnjiva djela koja je ta dobro organizirana skupina mogla učiniti, dodao je.

Kako su objavili mediji, opljačkan je neurokirurg i predsjednik Hrvatskoga numizmatičkog društva Damir Kovač.

U njegovu kuću u Dubravi 20. prosinca rano ujutro provalila su trojica maskiranih pljačkaša. U kući je bila sama 87-godišnja baka, koju su pod prijetnjom oružjem zaključali u zahod.

Nekoliko dana nakon krađe pljačkaši su telefonom nazvali Damira Kovača i ponudili mu da otkupi ukradenu zbirku starog novca, na što je pristao. Nakon toga počinitelji su ga još nekoliko puta nazivali te mu nudili ukradene predmete kao potvrdu da ih imaju, rekao je Dubravko Novak, ističući da su pljačkaši otkriveni zahvaljujući suradnji oštećenog Kovača s policijom.

(Hina) xbma ymć

Pročitajte više