Zagreb Pride ravnatelju KIC-a: Zašto vam prisustvo pedera i lezbi stvara nelagodu?

ORGANIZATORI Zagreb Pridea poslali su otvoreno pismo ravnatelju Kulturno-informativnog centra (KIC) Goranu Pavletiću, gdje nabrajaju niz primjera homofobije u ustanovi koja se, ironično, našla na popisu prijateljskih mjesta za gejeve i lezbijke u vodiču Gay Guide Zagreb. Prideovci alarmiraju javnost nakon prošlotjednog incidenta u kafiću KIC-a.

Djevojke se zagrlile, iz KIC-a im proučili da se "tu moraju pristojno ponašati"

"Obratile su nam se za pomoć dvije djevojke koje su 17. svibnja, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, u KIC-u doživjele homofobni i seksistički ispad vaših zaposlenika. Oko podneva sjele su u kafić, zagrljene, a nakon što su naručile piće, prišla im je odgovorna osoba i napala ih seksističkim pitanjem "jeste li vi obje cure". Iznenađene situacijom, djevojke su odgovorile potvrdno, nakon čega im je rečeno da se "tu moraju pristojno ponašati". Na pitanje što je nepristojnu u zagrljaju, dotična osoba je odbrusila da je to 'KULTURNO informativni centar'. Ponižene i u nevjerici, djevojke su napustile kafić i prijavile nam diskriminaciju", stoji u otvorenom pismu.

"Kad je KIC proglašen okupljalištem gejeva i lezbijki, za vas je to bila kleveta"
Iz Pridea tvrde da se ne radi o izoliranom incidentu i podsjećaju da im je Pavletić još 2008. u Galeriji KIC-a zabranio  postavljanje bilo kakvih materijala koji sadrže istospolni poljubac.

"Poštovani gospodine Pavletiću, nije tajna da i Vama samo prisustvo pedera i lezbi u KIC-u pomalo stvara nelagodu, s obzirom da ste svojedobno imali potrebu reagirati pismom na usputni komentar u Globusu koji je KIC imenovao kao gej okupljalište. Stali ste tada odlučno na branik ukaljane KIC-ove heteroseksualnosti, demantirajući bilo kakvu pomisao da bi se u KIC-u mogli na kavu sjesti pederi, jer očito smatrate da je i sama ideja o nekom kafiću kao mjesto koje pohode LGBT osobe za Vas na nivou klevete, bez obzira je li to istina ili ne", pišu organizatori Zagreb Pridea.

"Smijemo biti u KIC-u dok ne pokazujemo seksualni identitet, dok smo mali uplašeni miševi"

U KIC-u je, dodaju, proteklih pet godina bilo barem trideset situacija direktne diskriminacije gejeva i lezbijki, uglavnom parova.


"Smijemo biti u KIC-u i trošiti naš novac u tišini, sve dok nikako ne pokazujemo naš seksualni identitet, dok se aranžiramo s Vašom diktatom heteropatrijarhata, dok smo mali uplašeni miševi. Uobičajeno svakodnevno izražavanje nježnosti ljubavnih parova u KIC-u je dozvoljeno isključivo heteroseksualnim parovima, a zabranjeno svima ostalima", poručuju Pavletiću u otvorenom pismu.

Zaključuje se da su njegova pravila s godinama "prihvatili i pederi i lezbe koji KIC i dalje pohode".

"Riječ je o diskriminaciji, seksizmu i homofobiji. Vi ste osoba koja je za to odgovorna. U takvom ponašanju Vas i Vama podređenima nema ni kulture ni informiranosti, nego tek barbarizma i ignorancije. Previše dugo se to toleriralo, previše je puta propušteno zauzeti jasan stav i upozoriti na perfidnu homofobiju kojom je KIC obilježen", tvrde u Zagreb Prideu.

Pavletić: A možda je to o napadu na djevojke izmišljotina?

Index je kontaktirao i Gorana Pavletića, koji nas je upozorio da to o čemu pišemo "uopće nije tema". Izrazio je sumnju da su se neugodnosti lezbijskom paru prošlog tjedna uopće dogodile.

"Možda je riječ o zlonamjernoj izmišljotini. Djevojkama je mogao dobacivati netko s ulice. U kafiću radi pet konobara, taj kafić uopće nije u vlasništvu KIC-a i ja ih ne mogu kontrolirati. Osim toga, KIC je poznat po tome da ga posjećuju gejevi i lezbijke, i sada imate izložbu na tu tematiku", kazao je ravnatelj KIC-a.

Uz poruku da je sve skupa "jako stara priča", kazao je da ga se možda ciljano napada jer mu uskoro istječe mandat ravnatelja. Naglasio je da nije homofob.

"Pozivamo Vas da se ispričate za dugogodišnje poticanje homofobije, da proglasite KIC slobodnim mjestom za sve ljude, a ne samo heteroseksualne", poručuju mu članovi i članice Zagreb Pridea.

 

Pročitajte više