Zagreb: Skupština trgovačkih društava o poslovanju u 2002.

ČLANOVI Skupštine u trgovačkim društvima Grada Zagreba na današnjoj su sjednici razmotrili izvješća o poslovanju za 2002. i izvješća o provedenoj reviziji u 13 društva, dok će o preostalih 10 raspravljati krajem lipnja.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice, predsjednik Skupštine u trgovačkim društvima Ladislav Prežigalo je izvijestio da je najduže trajala rasprava o stanju u "Gradskim grobljima" i da su članovi Skupštine, zbog različitosti u izvješćima o poslovanju tog trgovačkog društva direktora Darka Borovine i revizora zatražili još i mišljenje Ureda za javnu nabavu Ministarstva financija.

"Tražimo odgovor na pitanje da li je direktor Borovina sklapao štetne ugovore po društvo ili ne", rekao je Prežigalo dodajući da će to možda biti riješeno do slijedeće skupštine.

Borovina je potpisao aneks Ugovora za gradnju grobnica na Markovom polju u Sesvetama i time prouzročio štetu za društvo od oko dva milijuna kuna, ustvrdio je Tomislav Jelić (Hrvatski blok), te je na sjednici zbog nesavjesnog poslovanja zatražio smjenu Borovine i Nadzornog odbora, ali njegovi prijedlozi nisu razmatrani. Ostalo je i pitanje što će biti s Davorom Ožvaldom, zaposlenikom "Gradskih groblja" koji je, podsjetio je Jelić, prvi ukazao na nepravilnosti u poslovanju te tvrtke, a od Borovine "za nagradu" dobio otkaz.

Jelić je stoga, prije službene konferencije za novinare, najavio da će u slijedeća dva-tri dana predati kaznenu prijavu državnom odvjetništvu protiv Darka Borovine, članova Nadzornog odbora pa i Skupštine trgovačkih društava.

Prežigalo je izvijestio da su ukupni prihodi 13 društava lani bili 807 milijuna kuna, a rashodi 717 milijuna. Dobit nakon oporezivanja iznosi 95 milijuna kuna što je 10 posto više nego u 2001., a gubitak nešto više od šest milijuna kuna što je 60 posto manje.

Zagrebačka trgovačka društva danas su potpomogla s po 50.000 kuna kazališne susrete "Glumci u Zagvozdu" i Dane satire Kazališta "Kerempuh" te teniski turnir Zagreb Open s 40.000 kuna.

Pročitajte više