zagreb: tjedan mozga od 15. do 21. ožujka

Hrvatski institut za istraživanje mozga i Hrvatsko društvo za neuroznanost organiziraju od 15. do 21. ožujka treću godinu zaredom Tjedan mozga u Hrvatskoj, tijekom kojega će javnosti biti omogućeno bolje upoznavanje uzroka i posljedica neuroloških i duševnih bolesti te značenje istraživanja mozga za rano otkrivanje mnogih bolesti.

Glavne teme ovogodišnjeg Tjedna mozga bit će nova dostignuća i izazovi u istraživanju mozga, mozak i hormoni, rađanje i smrt neurona te depresija.

"Cilj nam je upoznati širu javnost o najnovijim dostignućima jer trećina svih bolesti danas zahvaća živčani sustav", rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Ivica Kostović.

Posebna pozornost bit će posvećena obrazovanju mladih, pa će Institut tijekom idućega tjedna posjetiti veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola za koje će biti organizirana predavanja i radionice.

U Hrvatskoj danas najviše ljudi umire od moždanog udara, a oštećenja mozga i kralježnične moždine glavni su uzrok trajne onesposobljenosti.

Podaci pokazuju da osam posto preživjele prijevremeno rođene djece ima cerebralnu paralizu kao znak trajnog oštećenja živčanih stanica, a od depresije kao najučestalije bolesti godišnje oboli pet posto stanovništva ili više od 220.000 ljudi.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više