Zagreb: U katedrali misa zahvalnica za novoga papu

Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić predvodio je večeras u zagrebačkoj katedrali misu zahvalnicu za izbor novoga pape Benedikta XVI. L

U misnom slavlju sudjelovali su svi hrvatski biskupi nazočni proljetnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije. Na misi zahvalnici sudjelovao je i apostolski nuncij u Hrvatskoj msgr. Francisco Javier Lozano, te izaslanik Biskupske konferencije BiH, mostarski biskup Ratko Perić i tridesetak svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

Na početku misnoga slavlja kardinal Bozanić pozdravio je nazočne biskupe i apostolskog nuncija rekavši da "ovom misom zahvaljujemo Bogu za izbor pape Benedikta XVI." Podsjetio je kako je u zadnjih nekoliko tjedana Katolička crkva bila u središtu svjetskih zbivanja zbog smrti Ivana Pavla II. i izbora novoga pape Benedikta XVI. Kroz sve to, dodao je kardinal, očitovala se živa Crkva. Svjesni smo i danas službe papinstva, Petrova nasljednika, pogotovo u današnjem svijetu, i možemo biti zahvalni Bogu za novoga papu, istaknuo je kardinal Bozanić.

U svojoj propovijedi hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk zahvalio je Bogu za izbor pape Benedikta XVI. koji, kako je rekao, govori jezikom Crkve, Krista i evanđelja.

"Služba papinstva nije nimalo lagana u ovo vrijeme diktature relativizma. Stoga Crkva, odnosno njezino vodstvo, moraju znati odgovoriti na obilježja te diktature. U takvom ozračju čovjek postaje broj, pa se Crkva tomu mora suprotstaviti", rekao je u propovijedi biskup Štambuk.

"Molimo da Crkva po novom papi upozna Oca, ne zaboravi Sina, te da postane Crkva Gospodnja koja će i dalje počivati na onim načelima, odnosno temeljima koje joj je ostavio Isus Krist. Večerašnja misa zahvalnica naša je molitva za savjest i jakost novoga pape u obnašanju te odgovorne službe, na čelu Crkve", istaknuto je na večerašnjoj misi zahvalnici za izbor novoga pape Benedikta XVI.

(Hina) xta ymć

Pročitajte više