zagreb - započela manifestacija "135 godina turizma hvara"

Glazbenoscenskim programom pod nazivom "135 godina turizma Hvara" u Zagrebačkom kazalištu Komedija, večeras je počela cjelogodišnja manifestacija kojom će se ta obljetnica obilježiti u Hvaru, Zagrebu, Ljubljani, Milanu, Londonu i Parizu. L

Večerašnjoj svečanosti bio je prisutan i pokrovitelj cjelokupne manifestacije, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji redovito ljetuje na Hvaru - otoku kojega je poznati američki turistički magazin "Traveler" proglasio jednim od deset najljepših otoka na svijetu.

Pozdravljajući goste u kazalištu Komedija, hvarski je gradonačelnik Zoran Domančić podsjetio na 15. svibanj 1868. kada je u Hvaru osnovano "Higijeničko društvo" s ciljem "pripravljanja svega ugodnoga za goste", a što se označava kao početak organiziranog turizma na otoku.

Domančić je naglasio da tom manifestacijom žele ne samo podsjetiti na dugu tradiciju turizma na Hvaru, nego i poručiti da se turizam tamo razvija i dalje, i to u skladu s održivim razvojem otoka.

Svečani program izveli su hvarsko Pučko kazalište, Pučki pjevači iz Staroga Grada, Zlatan Stipšić Gibonni, Gabi Novak i Matija Dedić. Premijerno je prikazan film o prirodnim i kulturnim vrijednostima Hvara "Croatian Dream Hvar" autora Ive Pervana, Mateja Meštrovića i Veljka Barbieria.

Organizatori ove svojevrsne zagrebačke proslave Hvara bili su Poglavarstvo i Turistička zajednica grada Hvara te hotelska tvrtka Sunčani Hvar.

Uz predsjednika Mesića, na svečanosti su bili i predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj, te brojni uzvanici iz hrvatskog javnog i političkog života, među kojima saborski zastupnici, ministrica obrane Željka Antunović, direktor HTZ-a Niko Bulić, predsjednik HAZU-a Ivo Padovan i drugi. Iako je bio najavljen, predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić se nije pojavio.

Nakon ove zagrebačke svečanosti slijedi u travnju predstavljanje Hvara u Ljubljani, te čitav niz događanja na otoku Hvaru, kao što su Sonetni dani Hanibala Lucića i teniski turnir "Sunčani Hvar Open 2003."

Središnja proslava 135. obljetnice turizma Hvara održat će se u svibnju u Hvaru.

(Hina) tam jn

Pročitajte više