ZAGREB: ZAVRŠIO PROSVJEDNI SKUP PROTIV RATA U IRAKU

Mirnim prolaskom ulicama središta Zagreba u subotu je završen središnji hrvatski prosvjed protiv rata u Iraku u organiziciji građanska inicijativa ´Dosta je ratova´ koja je okupila tridesetak mirovnih udruga iz cijele Hrvatske.

Organizatori su istakli zadovoljstvo velikim odazivom građana na prosvjed, iako je točan broj sudionika teško odrediti. Prema podacima zagrebačke policije prosvjednika je bilo oko tri i pol tisuće, neke novinarske procjene govorile su o čak deset tisuća, dok sami organizatori navode da ih je bilo više od pet tisuća, budući da je prikupljeno više od pet tisuća potpisa na peticiju hrvatskoj Vladi za povlačenje potpisa s izjave Vilniuske skupine kojom je Hrvatska postala jedna od 18 europskih zemalja koje su pružile potporu SAD-u u nastojanjima da pokrene vojnu akciju protiv Iraka.

No i policija i organizatori suglasni su u stajalištu da je cijeli gotovo trosatni prosvjed prošao potpuno mirno i bez ikakvih incidenata.

Počeo je skupom na središnjem gradskom Trgu bana Jelačića na kojem su okupljenim građanima protiv rata u Iraku govorili brojni djelatnici hrvatskih mirovnih udruga, među kojima i akademik Ivan Supek, čelnik Alianse za treću Hrvatsku.

Potom je prosvjedna povorka s trga bana Jelačića krenula prema Zrinjevcu i zgradi američkog veleposlanstva pred kojom je bio veliki broj pripadnika interventnih policijskih snaga. Prilikom prolaska pokraj zgrade veleposlanstva prosvjednici su upaljenim svijećama na pločniku ispisali riječ ´MIR´ i potom se mirno udaljili.

Prosvjednici su zatim napravili krug i vratili se na središnji zagrebački trg gdje je prosvjed i završio, iako i dalje traje potpisivanje peticije hrvatskoj Vladi.

Pročitajte više