Zagrebačka filharmonija najavila novu sezonu

NAKON niza uspješnih koncerata, koji su obilježili završetak sezone 2002./2003., i zapaženih gostovanja u Beču i Sankt Peterburgu, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Berislav Šipuš na današnjoj je konferenciji za novinare predstavio novu sezonu 2003./2004.

Kao i dosad nova sezona održat će se kroz tri tradicionalna ciklusa Filharmonije - crvenu, bijelu i plavu oktavu, u okviru kojih će biti održano 27 koncerata.

Uz spomenute oktave, Berislav Šipuš je napomenuo kako će se nova sezona otvoriti 19. rujna koncertom kojim će ravnati gost iz Bugarske Julian Kovatchev, na kojemu će biti izvedena Proljetna simfonija R. Schumanna i Pjesma o zemlji, simfonija G. Mahlera.

Šipuš je rekao da će u novoj sezoni Zagrebačka filharmonija imati intenzivniji nastup u inozemstvu zahvaljujući vrlo uspješnoj ovoj sezoni, a prvi koncert u inozemstvu bit će održan 13. siječnja 2004. u dvorani Konzerthausa u Beču, na kojemu će, među ostalim, biti izveden klavirski koncert Božidara Kunca.

U idućoj sezoni Filharmonija će ugostiti i brojne istaknute soliste i dirigente, a među značajnijim koncertima bit će onaj u počast maestru Lovri Matačiću, kojim će koncem veljače 2004. dirigirati Pavel Kogan, a bit će izvedena 7. simfonija Dmitrija Šostakoviča, rekao je Šipuš. Naveo je i održavanje tradicionalnog božićnog koncerta te tradicionalnog filharmonijskog bala na završetku godine, kojim će ravnati Vjekoslav Šutej.

Spomenuo je i vrlo važan uskrsni koncert Zagrebačke filharmonije, na kojem će biti izvedena čuvena simfonija Turangalila O. Messiaena. U sklopu nove sezone obilježit će se prigodnim koncertima obljetnice dugogodišnjega šefa dirigenta Milana Horvata i drugog značajnog dirigenta Zagrebačke filharmonije Pavla Dešpalja.

Na konferenciji za novinare pokazani su i novi instrumenti za koje su Gradski ured za kulturu i sponzori izdvojili sredstva u vrijednosti od oko milijun kuna.

Dosad su, po Šipuševim riječima, ti instrumenti (više od njih 90) posuđivani iz Graza ili Ljubljane.

Na upit novinara kad će se izabrati šef-dirigent Zagrebačke filharmonije, Šipuš je odgovorio kako je proces izbora u tijeku, te da je na popisu pet kandidata - Vjekoslav Šutej, Aleksandar Kalajđić, Francis Alun, Patrick Fournillier (Francuska) i japanski dirigent Chikara Iwamura.

Uz Berislava Šipuša, o novoj je sezoni govorio i pročelnik Gradskog ureda za kulturu Vladimir Stojsavljević, rekavši da je glazbeni doprinos Zagrebačke filharmonije ovom gradu od neprocjenjive vrijednosti, što dokazuju brojni pretplatnici.

Ravnatelj Galerije starih majstora Đuro Vanđura govorio je o seriji izložaba vodećih hrvatskih umjetnika na temu "Zemlja i život" koje će pratiti pojedine koncerte u idućoj sezoni.

Pročitajte više