Zagrebačka nadbiskupija žali zbog nesporazuma

Zagrebačka nadbiskupija danas je izrazila žaljenje zbog nesporazuma do kojeg je došlo kad je župnik župe Presvetog Srca Isusova zatražio od gospodina sa psom da napusti crkvu, a da predhodno nije razaznao da se radi o slijepoj osobi.

U članku pod naslovom "Svećenik izbacio slijepca iz crkve zbog psa vodiča", objavljenom u današnjem "Jutarnjem listu", tvrdi se kako je vlč. Miji Pavlakoviću zasmetala pristunost psa u crkvi te je natjerao Darka Benkea da napusti crkvu u potpunosti ignorirajući njegovu sljepoću.

Reagirajući priopćenjem na taj članak iz Ureda Zagrebačke nadbiskupije za odnose s javnošću navode da im je župnik Pavlaković ispričao da je u ponedjeljak, 25. listopada, prije odlaska bolesnicima, došao u crkvu po posvećene hostije. S oltara je u dnu crkve uočio gospodina sa psom i zamolio ga da iznese psa iz crkve jer da psu nije mjesto u crkvi. Budući da gospodin nije imao nikakvu vanjsku oznaku koja bi upućivala na slijepu osobu i nije sam upozorio župnika da je slijep i da se zapravo radi o psu vodiču, župnik s oltara nije mogao razaznati da se radi o slijepoj osobi, stoji u priopćenju.

Navodi se i da je župnik istaknuo kako ne bi bilo nikakvih problema da je gospodin na bilo koji način dao do znanja da je slijep i da se radi o njegovom psu vodiču.

Iz Ureda Zagrebačke nadbiskupije za odnose s javnošću napominju da žele najoštrije odbaciti insinuaciju kako Crkva na bilo koji način želi diskriminirati slijepe i slabovidne osobe ili ih zakinuti u njihovim pravima. Naprotiv, Crkva, vjerna Kristovu evanđelju koje na osobit način afirmira dostojanstvo svake osobe, a napose onih s posebnim potrebama, potiče i čini da se stvore uvjeti koji će svakoj takvoj osobi omogućiti da se osjeća ravnopravnim članom svoje društvene i vjerničke zajednice, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

Također, iz Ureda napominju da ne stoji kako nisu željeli komentirati taj događaj, kako se navodi u novinskom članku, već da to nisu mogli učiniti jer tada nisu bili upoznati sa svim okolnostima tog slučaja.

(Hina) pp/xbdj ymć

Pročitajte više