Zagrebačka plinara izgubila opskrbu u Zagrebu. Što to znači za građane?

Ilustracija: Neva Zganec/PIXSELL

Gradska plinara Zagreb - Opskrba izgubila je, prvi put nakon 162 godine, natječaj za opskrbu plinom na zagrebačkom području. Korisnike u Zagrebu plinom će opskrbljivati Međimurje plin iz Čakovca.

Radi se o neslužbenim informacijama jer Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) još uvijek nije službeno objavila rezultate natječaja. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je na hitnoj konferenciji za medije rekao da je GPZO izgubila zbog problematičnih uvjeta natječaja. Situaciju je nazvao apsurdnom, ali je naglasio da se za građane neće mnogo toga promijeniti.

"Gradska plinara Zagreb je vlasnik cijele infrastrukture i ona će distribuirati plin građanima. Ostat će sva brojila, sve cijevi. Promijenit će se od koga će dobivati fakture", rekao je Tomašević.

Pudić: Račune će slati Međimurje plin, građani mogu prijeći na GPZO

Što ovo znači za građane Zagreba Index je pitao Dalibora Pudića, šefa Hrvatske stručne udruge za plin i bivšeg člana Upravnog vijeća HERA-e.

"Ništa, od 1. listopada obračune građanima bi trebao slati Međimurje plin. Oni koji žele mogu ostati u javnoj usluzi, oni koji ne žele mogu dobiti ponudu od Gradske plinare ili nekog drugog. Sad se i Međimurje plin i GPZO moraju pripremiti na nove okolnosti. Za Međimurje plin će ovo biti organizacijski izazovno. Gradska plinara se treba prilagoditi novim uvjetima, gubitku velikog broja potrošača. Sad ovisi o potrošačima hoće li odlučiti prijeći na Gradsku plinaru. Pretpostavljam da će oni uzeti dio potrošača", rekao je Pudić.

Cijene plina za građane vjerojatno neće rasti, smatra Pudić.

"Regulator određuje cijenu prema kućanstvima, pretpostavljam da bi cijena mogla biti niža zbog pada cijena plina na burzama. Pretpostavljam da sad kad cijena plina više ne divlja neće biti toliko subvencija, ali vjerojatno će cijena biti niža. To ovisi o subvencijama vlade. Pretpostavljam da subvencije neće biti iste kao do sada", rekao je Pudić. 

"Ovo ne bi trebao biti problem za sigurnost opskrbe plinom"

Tomašević je danas na pitanje novinara o sigurnosti opskrbe plinom u Zagrebu rekao da to treba pitati HERA-u. "Oni su zaduženi za to, oni su donijeli odluku", rekao je Tomašević i dodao da "opskrba plinom ostaje u gradskim rukama" s obzirom na to da je Gradska plinara Zagreb-Infrastruktura vlasnik svih plinovoda i brojila.

Pudić smatra da ulazak Međimurje plina na zagrebačko područje neće ugroziti opskrbu plinom.

"To ne bi trebao biti problem, to je njihov rizik poslovanja. Pretpostavljam da su donijeli dobre odluke i da je regulator sve uzeo u obzir. Postoji bojazan da Međimurje plin ugovori plin po današnjoj cijeni, a da za nekoliko mjeseci cijena plina na tržištu padne za 20 ili 30 posto te da kupci prijeđu na drugog opskrbljivača. Pitanje je gdje će oni tada s tim plinom", rekao je.

Tomašević kaže da je natječaj HERA-e problematičan, te da se ovakve situacije ne događaju nigdje u Europi. 

Pudić kaže da se nastojalo zakonskom regulativom zaštiti kućanstva. "S jedne strane se, neću reći previše, štitilo kućanstva, a opskrbljivač je preuzimao rizik. Svi smo mi kupci na tržištu, treba dopustiti da kupci izaberu najjeftiniju opciju", rekao je Pudić.

Međimurje plin je javna tvrtka, šef je HNS-ovac

Međimurje plin na svojim stranicama navodi da je jedna od vodećih tvrtki koja je specijalizirana za opskrbu prirodnog plina u Hrvatskoj i distribuciju prirodnog plina na području Međimurske županije.

Tvrtka pod različitim imenima posluje od 1974. godine, a danas zapošljava 74 radnika. Plinom opskrbljuje 28.000 potrošača. Najveći je vlasnik, s 23.72% udjela, Grad Čakovec. Ostali vlasnici su drugi gradovi i općine.

Direktor Međimurje plina je ekonomist Nenad Hranilović. Hranilović je i predsjednik HNS-a u Međimurskoj županiji, što je Tomašević više puta istaknuo na današnjoj presici.

Tomašević je rekao da Grad Čakovec nije dao odobrenje Međimurje plinu za preuzimanje zagrebačkog područja te da ga zanimaju motivi direktora Hranilovića. 

"Direktor Međimurje plina je predsjednik međimurskog HNS-a, meni je to zanimljivo", rekao je Tomašević.

Hranilović je prije dvije godine, kada je objavio zadnju imovinsku karticu, primao plaću od 3469 eura. Supruga mu je bila zaposlena u HEP-u i primala je neto plaću od 1039 eura.

Hranilović ima kredit od 55.300 eura, a plaća i leasing za automobil čija cijena je bila 34.762 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.