Zagrebačka policija: Od 2017. broj kaznenih djela maloljetnika dvostruko manji

Ilustracija: Shutterstock

BROJ kaznenih djela koja su počinili maloljetnici prošle je godine bio gotovo dvostruko manji u odnosu na 2017., kazali su u zagrebačkoj policiji poručivši da nastavljaju raditi na edukaciji mladih kako bi nasilja, kojega ima u svakom društvu, bilo što manje.

U policiji kažu da su osumnjičeni za posljednji slučaj maloljetničkog nasilja, u kojem je 15-godišnji dječak teško ozlijeđen ispred škole u Dugom Selu, privedeni pritvorskom nadzorniku, a protiv njih je podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu.

"Svake godine bilježi se 50 kaznenih djela manje koje su počinili maloljetnici"

S druge strane, policijska statistika pokazuje da se smanjuje broj kaznenih djela koje su počinile mlade osobe do 18 godina. Svake godine bilježi se 50 kaznenih djela manje, kazala je voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću zagrebačke policije Marija Goatti.

Godine 2017. zabilježeno su 463 takva kaznena djela, a prošle godine 263. "Neka to bude pokazatelj koliko je važno reagirati u pravom trenutku, na samom početku uočenog nasilja jer nam je svima u cilju da ne dođe do kaznenog djela", izjavila je.

Policija je od početka školske godine prisutna na područjima gdje se okupljaju mladi ljudi, dodala je Goatti. Osim toga, dvanaestu godinu provodi se i njihova edukacija.

"Mlade učimo da reagiraju na nasilje, da ne zatvaraju oči i okreću glavu. Što brže policija primi prijavu prije će započeti istragu i utvrditi što se dogodilo", istaknula je Goatti.

Voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta Nikolina Grubišić Požar kazala je da je u posljednjem slučaju u Dugom Selu između napada i podizanja prijave prošlo malo više od tjedan dana, a razlog tomu su otegotne okolnosti tijekom istrage.

"Imali smo više sudionika koji su pritom nosili maske. Sumnje i nagađanja koja završe u medijima državnom odvjetništvu nisu dovoljne. Senzacionalistički natpisi u medijima također su dio višestruke viktimizacije žrtava", istaknula je.

Policija je poduzela sve dokazne radnje koje je mogla poduzeti ne bi li utvrdila identitete napadača, dodala je Grubišić Požar.

U listopadu i studenome policija će nastaviti provoditi preventivne mjere u suradnji s lokalnim vlastima, nakon čega će odrediti daljnje aktivnosti, poručio je voditelj Službe temeljne policije Kristijan Suša.

Pročitajte više