Zagrebačka policija tvrdi da nije pretukla 16-godišnjeg izgrednika

"SVI očevici u svojim izjavama ne potvrđuju uporabu sredstava prisile od strane policijskih službenika nad 16-godišnjakom 26. travnja, ujutro oko 3.30 sati", kazala je Marija Goatti Matijević, glasnogovornica PU Zagrebačke, ali nije objasnila kako je maloljetnik na leđima zadobio hematom koji odgovara udarcu s prutastim tupotvrdim predmetom, možda i policijskim pendrekom.

Podsjećamo, riječ je o optužbama za brutalno postupanje policije koje se dogodilo na križanju Horvaćanske ceste i Hrgovića, na području Trešnjevke u Zagrebu. Tamo su, nakon dojave građana, upućeni policijski službenici koji su uočili tučnjavu više mlađih muških osoba.

Iako je policija potonjima zapovjedila da se zaustave, većina njih se oglušila davši petama vjetra. Tek su 26-godišnjak i 24-godišnjak ostali mirno stajati, dok su dvojica bjegunaca (18-godišnjak i 16-godišnjak) uspješno zaustavljeni. Mlađi je u policijske ruke "pao" jer se pri bijegu spotaknuo kada se i ozlijedio.

"Odbio liječničku pomoć i nije se žalio na ozljede"

Dvojac je priveden u policijsku postaju, nakon čega je obaviješten i 47-godišnji otac ozlijeđenog. Goati Matijević objašnjava nadalje kako je maloljetnik i na mjestu događaja i u policijskim prostorijama odbio ponuđenu liječničku pomoć, a zanimljivo je da se na ozljede nije žalio ni ocu koji je uskoro pristigao.

Pa ipak, navodno "ispendrečeni" maloljetnik sa ocem se već narednog jutra pojavio u Klinici za traumatologiju, a poslije toga prijavljeno je nezakonito postupanje zagrebačkih plavaca.

U prijavi stoje vrijeme i mjesto koji ne odgovaraju događaju u kojem je zatečen maloljetnik, već konfliktu koji se odvio čitav sat ranije. Za provjeravanje policijske intervencije angažiran je Mladen Katanec iz policijskog Odsjeka za zakonitost postupanja.

Moguće je da su maloljetniku ozljede nanesene policijskom palicom

"U prva 24 sata obavljene su sve potrebne radnje da se utvrde okolnosti istog događaja. Prema mišljenju centra za kriminalistička vještačenja nije bilo fizičkog kontakta između policijskog službenika i 16-godišnjaka", pojasnio je Katanec dodajući kako su povrede na leđima ozlijeđenog nastale "djelovanjem prutastog tupotvrdog predmeta".

Na novinarsku sugestiju da je spomenuto, za sada neodređeno, hladno oružje možda bila policijska palica, Katanec je odgovorio kako je i ta mogućnost otvorena.

"Istražne radnje nisu još privedene kraju", poručio je Katanec pa je najavio daljnje izvide, ali zbog kvalitete istrage nije precizirao kakve.
  

Ig.M.  

Pročitajte više