Zagrebačka premijera "Komšije 2" Pavla Vranjicana

Zagrebačka premijera dokumentarnoga filma "Komšije 2", redatelja Pavla Vranjicana, održat će se večeras u knjižari "Profil Megastore" u središtu Zagreba. L

U filmu su prikazani ratni događaji od 1991. do 1995., vezani uz srpsku agresiju na Hrvatsku te napad muslimanske postrojbe El Mudžahedina na područje Viteza, ubijanje zarobljenih i ranjenih pripadnika HVO-a.

"Komšije 2", koji su nastali od snimljenog materijala pripadnika srpskih i arapskih vojnih postrojba, nastavak su dokumentarnog serijala "Dođite da ih prepoznamo", koji je počeo s filmom "Amarcord 1991.-2001." i "Komšije 1".

U filmu je, kako ističe u kratkom sadržaju redatelj, prikazano razaranje i paljenje hrvatskih sela, okupacija i pljačka hrvatske imovine (Slunj, Cetingrad i Topusko), analiza srpskih pokušaja okupacije Gorskoga kotara, zatim proslava dvogodišnjice "balvan-revolucije" u Bukoviću kod Benkovca, na kojoj je bila cjelokupna "vlada RSK", govor haškog optuženika Milana Martića ispod spomenika u Jasenovcu, snimke sa zaposjednutog područja Skradina i Knina te odnos Srba i pripadnika UNPROFOR-a. Prikazana je i proslava okupacije Vukovara - prvi koncert u "oslobođenom" gradu koji su organizirali pripadnici četničkih postrojba odgovorni za pokolj na Ovčari, te ostaci srpske izbjegličke kolone koju je srpski general Mile Novaković pregazio tenkovima kod Dvora u kolovozu 1995., navodi među ostalim Pavle Vranjican.

Film "Komšije 2" sadržajno je i kronološki povezan s dosad realiziranim nastavcima serijala, ali u novom dokumentarcu nema spikerskoga komentara ni dodatnih podataka ili objašnjenja.

Film traje sat i dvadesetpet minuta, a završen je u Zagrebu ove godine u nezavisnoj produkciji.

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više