Zagrebačka skupština: GUP ponovo podijelio koalicijski SDP i HNS

KOALICIJSKI partneri u Gradu Zagrebu HNS i SDP ponovo su se danas razišli po pitanju donošenja GUPa.

Na zajedničkom sastanku, kao i na početku današnje sjednice Zagrebačke skupštine nisu postigli dogovor da se o GUP-u raspravlja i odlučuje na sjednici 27. ožujka.

To je na početku skupštinske sjednice u ime Kluba gradskih zastupnika HNS-a predložio Mislav Žagar. Zatražio je da se po hitnom postupku na dnevni red uvrsti prijedlog odluke o donošenju GUP-a Zagreba i GUP-a Sesvete te da Gradsko poglavarstvo pripremi sve dokumente za skupštinsku sjednicu 27. ožujka na kojoj bi se raspravljalo o GUP-u.

Na to je reagirao Vladimir Velnić u ime SDP-a koji je rekao da za to nema potrebe, da se planovi izvršavaju, da je stručna skupina koju je osnovala gradonačelnica, a koja treba utvrditi eventualne nepravilnosti oko izrade GUP-a, pri završetku rada, te da je stoga moguće da će GUP na skupštinu doći već u veljači.

Nakon toga sjednica je prekinuta, a na konferenciji za novinare Velnić je izjavio da su za HNS-ov prijedlog doznali jutros.

SDP je za poštivanje zakonskog roka za donošenje GUP-a Zagreba i Sesveta, ali se ne slaže s formom. Postupak za donošenje je u tijeku i odbacujemo bilo kakve objede da bilo tko od gradskih zastupnika SDP-a opstruira donošenje GUP-a, rekao je.

Na novinarski upit, je li u pozadini HNS-ova prijedloga inicijativa ministra javnih radova, obnove i graditeljstva Radimira Čačića vezana za lokacije za gradnju stanova iz vladinog Programa društveno poticane stanogradnje u Sesvetama, gradonačelnica Vlasta Pavić je rekla da o tome nema pojma.

Konferenciju za novinare održali su i gradski zastupnici Kluba HDZ-a, na kojoj je Mario Starešinić poručio da HDZ-a neće sudjelovati u cirkusu HNS-a i SDP-a i ocijenio da je problem oko GUP-a znatno veći nego što se o tome zna u javnosti.

U nastavku sjednice u dnevni red su uvršteni prijedlozi i SDP-a i HNS-a.

Pročitajte više