Zagrebačka skupština prihvatila nove izmjene programa mjera za unaprjeđenje stanja u prostoru grada Zagreba

ZAGREBAČKA Gradska skupština prihvatila je danas većinom glasova nove izmjene Programa mjera za unaprjeđenje stanja u prostoru grada Zagreba, kojima se smanjuje broj Detaljnih planova uređenja sa 145 na 93 te rokovi njihove izradbe.

Program mjera poduprlo je nakon cijelodnevne oštre rasprave 37 gradskih zastupnika, a 10 ih je bilo protiv.

HNS-ovim gradskim zastupnicima bio je prijeporan "novi obuhvat" Detaljnih planova uređenja (DPU-a) kojima se, primjerice, u planovima uređenja "spaja" stambeno naselje s močvarnim staništem.

U ime Kluba HNS-a Krešimir Franjić je odbacio predložene izmjene Detaljnih planova uređenja, ocijenivši kako je smisao amandmana (koje je na jučerašnjoj sjednici Poglavarstva podupro SDP) zakočiti izradbu DPU-a i rad Gradskog zavoda za planiranje te se vratiti na lokacijske dozvole i, kako je rekao, "rođački urbanizam".

Raspru je zaoštrila izjava pročelnice Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada Ane Mrak-Taritaš da se Zavod nije stigao, zbog prekratka vremena, očitovati o jučer predloženim dopunama DPU-a.

Po mišljenju Vladimira Velnića (SDP) Zavod je imao vremena, ocijenivši to "opstrukcijom rada Gradskog poglavarstva". Dodao je da se DPU-i ne rade u interesu pojedinačnih ulagača, nego u interesu grada.

Oporbeni zastupnik Nenad Ivanković (HIP) rekao je da je zbog DPU-a puknula koalicija SDP-a i HNS-a, a oporba dovedena u apsurdan položaj - da pomogne tom neredu ili ostavi grad u građevnoj blokadi. Zato HIP-ovi zastupnici, dodao je, neće glasovati po stranačkoj stezi, nego po svojoj procjeni.

Kažimir Varda (Hrvatski blok) smatra da urbanistički razvoj Zagreba diktiraju lobiji, a ne struka i Gradsko poglavarstvo, te upozorio da su, unatoč najavljenoj borbi protiv takva stanja i donošenju GUP-a, mnoga pitanja ostala neriješena, poput prometnih teškoća, zaštite okoliša ili vrjednovanja krajobraza. "Dovest ćemo se u situaciju da Zagreb neće biti prepoznatljiv", rekao je Varda, istaknuvši da je "urbanizam grada zanemaren zbog urbanizma parcela".

U ime gradskih zastupnika HDZ-a Davorin Tepeš je podupro izradbu DPU-a, ali je upozorio da bi trebalo povesti brigu o planu posebnih obilježja rijeke Save te o sanaciji bespravne gradnje o kojoj nema ni spomena.

Ana Mrak-Taritaš je rekla da glede bespravne gradnje Zavod uspoređuje nove orto-foto snimke s GUP-om te da će "poduzeti odgovarajuće mjere". Naglasila je da je Zavod od 1. prosinca 2003. do 15. siječnja ove godine poslao u Gradsko poglavarstvo 11 programa za izradbu arhitektonsko-urbanističkih natječaja vezanih uz DPU-e.

Amandmanom HB-a odlučeno je i da se natječaji za izradbu DPU-a raspišu u najkraćem zakonskom roku.

Gradska skupština danas je osnovala Povjerenstvo za utvrđivanje činjenica u vezi s prenamjenom zelenih površina u građevno zemljište u GUP-u Zagreba. Za predsjednika je izabran Zdravko Tomac, a o mogućim prenamjenama Skupština će biti izviješćena za mjesec dana.

U Aktualnom satu u vezi s gradnjom Kongresnog centra u Zagrebu zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić je rekao da se razmatraju tri lokacije: na Zagrebačkom velesajmu, kod Paromlina i kod hotela "Opere". Ustvrdio je da dogradonačelnik Milan Bandić podastire javnosti projekte o kojima nije završila rasprava u Gradskom poglavarstvu. Bandić mu je odgovorio da zagrebački SDP "kao lider pozicije unutar koalicije" ima pravo predlagati rješenja za gradske projekte.

Na sjednici je izviješćeno kako su trojicu HDZ-ovih gradskih zastupnika, Božu Biškupića, Ivana Bračića i Stjepana Fiolića, zbog odlaska na novu dužnost zamijenila trojica njihovih stranačkih kolega - Marino Tušek Nonveiller, Zdenko Juričić i Zdravko Birač.

Pročitajte više