Zagrebačka županija daje poljoprivrednicima 130.000 eura potpora. Evo koji su uvjeti

Ilustracija: Shutterstock

Zagrebačka županija sa 130 tisuća eura sufinancira troškove nabave te subvencionira kamatu na kredite za nabavu poljoprivrednog repromaterijala za sjetvu ratarskih kultura te sjetvu i sadnju presadnica u 2024. godini, izvijestili su danas iz županije. Opći uvjeti za sve su isti, bilo da se radi o sufinanciranju troškova nabave poljoprivrednog repromaterijala ili o subvencioniranju kamate kredita koji je dignut da bi se nabavio repromaterijal.

Prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća upisana u Upisnik poljoprivrednika u Zagrebačkoj županiji najkasnije do 31. prosinca 2023., koja imaju sjedište odnosno prebivalište na području županije. Važno je i da sjetvu i sadnju obavljaju na području Zagrebačke županije i/ili Grada Zagreba te da nemaju nepodmirenih obaveza prema evidenciji koju vodi porezna uprava.

Iznosi potpora

Potpora za nabavu poljoprivrednog repromaterijala za sjetvu i sadnju dodjeljuje se u vrijednosti od najmanje 300 eura ukupnih prihvatljivih troškova, a najviše do 600 eura po korisniku. Intenzitet potpore ovisi o kategoriji prijavitelja - profesionalni poljoprivrednik, mladi poljoprivrednik, ekološki poljoprivrednik i mladi ekološki poljoprivrednik.

Potpora za subvencioniranje kamate za kreditiranje sjetve i/ili sadnje dodjeljuje se u vrijednosti do pet tisuća eura po korisniku, s time da najmanji iznos kreditiranja mora iznositi 1500 eura, a najveći iznos kreditiranja je 125.000 eura.

Kamatna stopa smije iznositi do četiri posto godišnje za cijelo razdoblje otplate kratkoročnog kredita, a Zagrebačka županija subvencionira ukupnu kamatnu stopu za cijelo razdoblje otplate kredita. Javni pozivi otvoreni su do 15. studenoga ove godine, odnosno do iskorištenja sredstava, a zahtjevi se obrađuju po redoslijedu zaprimanja.

Pročitajte više