Zagrebačka županija u 2002. dobro poslovala

ZAGREBAČKA županija u prošloj je godini ostvarila 141,1 milijun kuna prihoda što je 2,5 milijuna više od planiranog, stoji u izviješću o godišnjem proračunskom obračunu kojega su na današnjoj sjednici prihvatili članovi Županijskog poglavarstva.

"Premda smo na početku lanjske godine čuli navode da je proračun prenapuhan, iz ostvarenja se vidi da smo realno planirali, pa da imamo i veće prihode", ocijenio je župan Stjepan Kožić.

Plan prihoda je premašen zahvaljujući većem porezu na dohodak i porezu na dobit koji su veći za 20 odnosno 10 posto u odnosu na iste poreze iz 2001. Rashodi su u 2002. bili 129,4 milijuna kuna.

Razlika prihoda i rashoda od 11,7 milijuna kuna iz 2002. i prošlih godina prenijet će se u ovogodišnji proračun, rekla je pročelnica za financije Ana Marin.

Po izvješću revizije Zagrebačka županija je u prošloj godini poslovala prema zakonu i nepravilnosti iz 2001. nisu ponovljene. Međutim upozoreno je da nije ustrojena cjelovita evidencija potraživanja za naknade za koncesije na vodama te s osnove uloženih sredstava danih za kreditiranje razvoja poljoprivrede i poduzetništva. Osim tih primjedaba, nalaz revizije je više nego dobar, ocijenila je pročelnica za financije.

Danas je prihvaćeno i financijsko izvješće Županijske uprave za ceste u kojem se navodi manjak planiranih sredstva od 3,4 milijuna kuna, pa je tako ostvareno 56,3 milijuna kuna umjesto planiranih 59,7 milijuna. Najviše novca, 33,5 milijuna kuna utrošeno je za redovno održavanje županijskih i lokalnih cesta te 14,9 milijuna za izvanredno održavanje.

Zagrebačka županija pokrenula je projekt za stvaranje županijske marke jabučnog octa u što će uložiti 150.000 kuna.

Na području županije ima 600 hektara plantaža nasada jabuka, a brojna obiteljska gospodarstva i voćarske udruge žele veći dio jabuka niže kakvoće prodavati i prerađivati u domaći autohtoni županijski proizvod - jabučni ocat.

Projekt će u suradnji s proizvođačima jabuka provoditi zagrebački Agronomski fakultet i Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

(Hina) bdj sšh

Pročitajte više