Zagrebački biskup brani mjeru roditelj odgojitelj: Društvo se guši u sebičnosti

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

POMOĆNI biskup zagrebački Ivan Šaško usprotivio se ukidanju mjere roditelj odgojitelj, ocijenivši da brojni problemi hrvatskog društva proizlaze iz nepoštovanja obitelji i "sebičnosti koja potječe još iz socijalizma".

Šaško je u Nadbiskupskome duhovnom stolu primio predstavnice korisnika prava na mjeru roditelj odgojitelj, koje su izrazile zabrinutost zbog namjere zagrebačke vlasti da im u velikoj mjeri smanji ili ukine postojeća prava, priopćeno je iz Zagrebačke nadbiskupije.

"Štetno i neshvatljivo"

U razgovoru je istaknuto da bi takvi potezi zagrebačkih vlasti bili "iznimno štetni i neshvatljivi, dokinula bi se stečena prava i stvorila pravna nesigurnost koja onemogućuje ozbiljno planiranje obitelji te ujedno jača ionako snažno nepovjerenje prema gradskim i državnim institucijama".

Ocijenjeno je kako je vraćanja žena na tržište rada "političko zavaravanje u okolnostima u kojima se ne osiguravaju uvjeti za život i rast djece te se dokida važna demografska mjera i nanosi velika šteta svim ranjivim kategorijama djece".

Biskup je ustvrdio da si društvo neosjetljivo prema djeci oduzima budućnost i "guši se u sebičnosti iz koje proizlaze raznovrsni sukobi". "Još iz doba socijalizma provlači se pogrešan način shvaćanja i govora u kojemu se za majku koja se brine za djecu kaže da ona nigdje ne radi, da nema posla", ustvrdio je.

"Hrvatska suočena s nizom problema zbog nepoštovanja obitelji"

Šaško je ocijenio da je Hrvatska suočena s nizom problema zbog nepoštovanja obitelji, a na sastanku se podsjetilo na stav biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine da bi "bilo pogubno ako bi se radilo o odlukama s ideološkim predznakom".

Izražena je nada da će biti razmotrene sve okolnosti i dobrobiti koje donosi mjera roditelj odgojitelj. "Dokidanje do sada stečenoga nanijelo bi nepravdu izravno uključenima, a u proturječju je i sa smislom predbožićnoga vremena, tim više što i Zagreb ističe svoju privrženost Adventu", rečeno je na sastanku.

Pročitajte više