KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Zagrebački poduzetnik dobio odbijenicu za covid-kredit, najavljuje tužbu

Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL

ZAGREBAČKI poduzetnik Ivan Novak komentirao je vladine mjere pomoći gospodarstvu zbog aktualnih protuepidemijskih mjera, ali i odbijenicu za isplatu kredita po nalogu Porezne uprave. 

Podsjetimo, epidemiološke mjere za ugostitelje bit će na snazi do 21. prosinca. 

Novak je opisao situaciju i dosadašnje iskustvo s potporama i mjerama vezanima uz ugostiteljski segment njegovoga poslovanja. 

"Nakon što smo zatvorili objekte, po nalogu vlade, u skladu s usvojenim mjerama, podnijeli smo zahtjev za potporu za očuvanje radnih mjesta, kao i za kredit za likvidnost. Nismo imali, niti danas imamo, nikakve otvorene obveze prema bilo kome. Potpore su nam isplaćene za prva tri mjeseca, sa zakašnjenjem zadnje isplate skoro 3 mjeseca. Cijelo to vrijeme, mi zaposlenicima isplaćujemo plaće. Prihvaćen je naš zahtjev za drugi krug mjera, no naknadno je odbijen, jer smo imali zabilježen rast prihoda", napisao je Novak u Facebook grupi Glas poduzetnika dodavši kako su čekajući isplatu mjera zaradili za isplate plaća zaposlenicima. 

Kaže kako su dostavili tabelarni prikaz prihoda iz kojeg je vidljivo da je u segmentu ugostiteljstva ukupni pad prihoda veći od 80% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Razmatraju tužbu

U zahtjevu za HAMAG covid-zajam naveli su da je dio sredstava namijenjen za podmirivanje doprinosa, a ostatak za očuvanje likvidnosti.

"Zahtjev je u HAMAG-u zaprimljen 06.travnja 2020. 07.listopada 2020. blokiran nam je račun, zbog duga po doprinosima, za razdoblje u kojem smo očekivali isplatu potpora, a što nam je odbijeno nakon čekanja preko 60 dana. 06.11.2020., nakon sedam mjeseci čekanja isplate kredita za koji udovoljavamo sve uvjete, od HAMAG-a stiže odbijenica, zbog 30 dana blokade. Račun je blokiran po nalogu Porezne uprave, za iznos doprinosa, od kojih smo trebali biti oslobođeni. Toliko o mjerama i namjerama", kaže Novak. 

Pozvao je druge poduzetnike da mu se jave ako su se našli u sličnoj situaciji jer razmatraju tužbu.

"Uz to smo spremni dostaviti konkretne podatke Udruzi, u cilju dokaza kako nas je vlada izigrala i da izbjegnemo takvu situaciju u budućnosti", zaključio je Novak.

Čitavu objavu možete pročitati OVDJE

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više