POTRES U ZAGREBU

Uskoro počinje škola, roditelji u Zagrebu u strahu. Pogledajte što prijeti sa zgrada

Zgrada s desne fotografije nalazi se preko puta ulaza u OŠ Ivana Gundulića. Foto: Index/Pixsell

PREDSTAVNICA Vijeća roditelja OŠ Ivana Gundulića, kazališna redateljica Anica Tomić, pokrenula je inicijativu za siguran put do škola u centru Zagreba jer je još od zagrebačkog potresa 22. ožujka dosta zgrada u centru nastradalo, a nisu uklonjeni opasni dijelovi koji prijete s njihovih vrhova. Jak potres u Petrinji dodatno je narušio sigurnost tisuće učenika koji pohađaju škole u centru Zagreba.

Zato je tijekom vikenda pokrenuta i peticija kojom se od Grada Zagreba traži da organizira postavljanje zaštitnih koridora, ali i da ukloni urušene i opasne dijelove s oštećenih zgrada, ali Bandićev pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić danas je zaključio kako za tunelske koridore nema potrebe: "Ako negdje prijeti opasnost, to će se ukloniti. Ne vidim razloga za gradnju nekakvih tunela, a i pitanje je praktičnosti".

> Pročelnik za obrazovanje: Škole u Zagrebu su sigurne, nećemo raditi tunelske koridore

"Svi dijelimo zabrinutost roditelja. Gradonačelnik je jučer rekao da su od 29. prosinca do danas zagrebačke službe skinule puno toga što je bilo opasno za prolaznike, a radovi će se intenzivirati do 18. siječnja. Tako smo sigurni da će svi koridori prema školama biti sigurni", rekao je Lovrić. Treba napomenuti da je do početka škole ostalo točno tjedan dana.

Vatrogasci su tek danas, nakon inicijative koju su roditelji pokrenuli tijekom vikenda došli s ove zgrade maknuti opasne dijelove. No još je puno zgrada s kojih prijeti otpadanje dijelova.

"Tko će odgovarati ako se djeci nešto dogodi?"

Razgovarali smo s Anicom Tomić koja je za Index rekla kako joj nije jasno što je mislio pod tim da je to "pitanje praktičnosti".

"Što mu znači pitanje praktičnosti, čije praktičnosti? Prema Konvenciji o pravima djeteta i Ustavu RH, djeci je zagarantirana sigurnost, pa se pitam tko će odgovarati ako se djeci nešto dogodi. Djeca će za tjedan dana krenuti u školu, što ako zatrese potrese, tko će zagarantirati da ništa neće pasti. Mi smo predložili kao privremeno rješenje ove tunele, da se napravi par kilometara koridora. Ne smatram da je naš prijedlog genijalno rješenje, neka oni nađu bolje, neću se miješati u njihovu struku, no moram istaknuti kako je pitanje sigurnosti djece nadstranačko pitanje. Ovo nije stranačko pitanje. Putevi do škola u centru Zagreba nisu sigurni. Njegova izjava da će sad sve poskidati što je opasno je smiješno, što su dosad radili? Od potresa u Zagrebu je prošlo 10 mjeseci, što se čekalo?" rekla nam je Anica Tomić.

Istaknula je da se rješenje mora naći pod hitno jer da rješenje nije online nastava.

"Djeci mora biti zagarantirano vrhunsko obrazovanje, ne smiju biti kolateralne žrtve toga što netko nije osigurao siguran prolaz do škola", rekla nam je Tomić koja je u suradnji s roditeljima OŠ Ivana Gundulića pokrenula peticiju za sve škole i vrtiće u centru da im se osigura siguran put, ne samo za školu I. Gundulića u kojoj je predstavnica Vijeća roditelja.

> Peticiju možete potpisati ovdje

Ta je škola, kaže, i jedina u centru nakon zagrebačkog potresa na svoju inicijativu krenula s vježbama evakuacije.

Ravnatelj: Problem koji zahtijeva žurno rješavanje

Ravnatelj OŠ Ivana Gundulića Zoran Čorkalo za Index je rekao da je vrlo važno pregledati najfrekventnije ulice koje vode do škole i ukloniti opasnosti, a vjeruje da će se to i učiniti.

"Povodom skorašnjeg početka nastave u situaciji s boljom epidemiološkom slikom, no opterećenoj svakodnevnim potresnim aktivnostima, predstavnici naše škole zatražili su sastanak s pročelnikom Gradskog ureda za obrazovanje Ivicom Lovrićem. Sa strane škole sastanku su nazočili predstavnici roditelja, predsjednica Vijeća roditelja Anica Tomić, prof. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Lea Pelivan u ime angažirane stručne javnosti i ja kao ravnatelj škole", istaknuo je Čorkalo.

Predstavnici škole istaknuli su glavne probleme koji, navodi, zahtijevaju žurno pokretanje aktivnosti za rješavanje tog problema.

"Ojačavanje školske zgrade i povećanje njezine otpornosti na moguće jače potrese najdugoročniji je i najzahtjevniji zahvat. Izgradnja drugoga izlaza, odnosno evakuacijskog izlaza, također je pokrenuta i, s obzirom na podršku Gradskoga ureda, s izglednom skorom realizacijom. Problem koji zahtijeva žurno rješavanje, problem je samostalnog dolaska naših učenika u školu i odlaska iz nje. Nedavne potresne aktivnosti na području Donjega grada imaju za posljedicu nesigurne pločnike koji su dobrim dijelom zatvoreni, a kojima se na putu do škole i od škole kreću naši učenici. Istaknuta je potreba osiguranja barem jednoga sigurnog puta koji bi se odnosio ne samo na našu školu, već i na susjedne škole koje imaju isti problem", rekao nam je Čorkalo.

Peticiju u samo dva dana potpisalo više od 2 tisuće roditelja

Predstavnici Gradskog ureda istaknuli su, navodi, da će svakako jedan dio puta osigurati tako da se pregleda i da kritična mjesta prolaska reguliraju komunalni redari.

"Stvaranje sigurnoga puta (koridora) zahtijeva jednu širu akciju u koju bi se trebali uključiti i roditelji obližnjih škola kao i Vijeće Gradske četvrti Donjega grada i mjesni odbori. U tom su smjeru također pokrenute određene aktivnosti", kazao nam je.

Rekao je i da su oni odmah nakon zagrebačkog potresa krenuli s vježbama evakuacije kako bi se učenici znali ponašati u slučaju potresa, a to će nastaviti i nakon zimskih praznika.

Peticiju za siguran put do škola koju su pokrenuli roditelji potpisalo je u samo dva dana više od dvije tisuće roditelja.

"Dana 18. siječnja počinje nastava. Brojni će učenici krenuti put škola, a pritom biti životno ugroženi. Sada je doslovno dovoljan nešto jači zapuh vjetra, naknadno podrhtavanje tla (a tlo se neprestano i već mjesecima trese), da pokrene crijep s već oštećenog krova ili ciglu s napuknutog pročelja. To bi, nažalost, moglo imati fatalne posljedice po ljudske živote", stoji u prvom dijelu peticije.

 

Roditelji traže zaštitne koridore, inspekciju i uklanjanje svih opasnih dijelova zgrada

Ističe se da je zakonska i ustavna obveza nadležnih institucija brinuti o životu i sigurnosti učenika, učitelja i građana te učiniti sve kako bi učenici bili sigurni u školi, sigurno dolazili u nju te isto tako sigurno odlazili svojim domovima.

> Roditelji pokrenuli peticiju: Centar Zagreba nije siguran za odlazak djece u škole

"Putevi do škola u središtu Zagreba (OŠ Ivana Gundulića, OŠ J. J. Strossmayera, OŠ Izidora Kršnjavog, OŠ Matka Laginje, OŠ Hugo Kon, dislocirane škole OŠ Dr. Ivana Merza i OŠ Petra Zrinskog, zatim glazbene škole Blagoja Berse i Vatroslava Lisinskog te Glazbeno učilište Elly Bašić), danas su po život opasni te smatramo kako bi, kao privremeno rješenje do sanacije oštećenih zgrada, trebalo napraviti zaštitne koridore ('tunele') na svim prilaznim cestama i ulicama do spomenutih škola.

"Upravo stoga, a kako bismo spriječili moguću fatalnu nesreću zbog nemara nadležnih institucija koje nisu učinile sve što je moguće da se nesreća spriječi, zahtijevamo da se navedeni koridori počnu pripremati i graditi odmah s prvim sljedećim radnim danom, 11. siječnja, ako bi barem dio njih bio spreman do početka nastave u drugom polugodištu, 18. siječnja. Paralelno s izgradnjom koridora, tražimo inspekciju i uklanjanje svih opasnih dijelova zgrada na svim prilaznim putevima do škola u središtu grada", zaključuje se u peticiji.

Pročitajte više