Zagrebačkim školama hara hripavac. Ravnatelji: Stanje je još uvijek pod kontrolom

Iako broj oboljelih od hripavca u Hrvatskoj svakodnevno raste, u zagrebačkim srednjim i osnovnim školama stanje je još uvijek pod kontrolom, poduzimaju se sve mjere i komunikacija s nadležnim službama ide dobro, doznaje Hina u srijedu od nekoliko ravnatelja. Prema podacima HZJZ-a, na razini Hrvatske više je od tisuću oboljelih od hripavca, a najveća incidencija, odnosno broj oboljelih, je na području Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba. 

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, dosad su u Zagrebu od početka epidemije sveukupno prijavljena 523 učenika osnovnih i srednjih škola. Zasad je, unatoč rastu broja zaraženih, prema tvrdnjama ravnatelja desetak zagrebačkih osnovnih i srednjih škola koje je Hina kontaktirala, stanje pod kontrolom. Tako je u jednoj srednjoj školi, koja ima gotovo tisuću učenika, od hripavca prije tri tjedna oboljelo osam učenika u istom razrednom odjelu.

Ravnateljica: Situacija je sanirana

"Prvo smo imali jednog učenika za kojeg smo od roditelja saznali da ima hripavac. I oni su se odmah javili u Nastavni zavod za javno zdravstvo. Nas je kontaktirao jedan liječnik da upozorimo učenike koji se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini", ispričala je Hini ravnateljica te škole.

Sazvana je i sjednica razrednog vijeća tog razreda, u online okruženju podijeljene su informacije vezane uz situaciju u tom jednom razrednom odjelu te su upoznati svi nastavnici.

Nakon toga je u istom razrednom odjelu od hripavca oboljelo još sedam učenika. "Učenici su ostali kod kuće, podijelili su svoje kontakte i sad je situacija sanirana. Više nemamo saznanja o toj bolesti", ispričala je.

U otprilike istom razdoblju, prije tri tjedna, u gimnaziji, koja ima nešto više od tisuću učenika, razboljelo se oko deset učenika, a ravnateljica te škole ističe da možda negdje ima situaciju da su dva iz istog razreda.

"Oni su zbrinuti i upoznata je epidemiološka služba. Poduzete su mjere koje su nam propisali liječnici - da se pojačano čisti, da profesori masku stave, da se djeca ne druže izvan škole i ne okupljaju na nekakvim proslavama. Mi smo to sve proslijedili roditeljima", naglasila je.

Ravnatelji ne vide "veliku frku"

U još dvije škole sa sličnim brojem učenika također nije bilo masovnih razmjera. U jednoj je oboljelo 15 učenika, pri čemu troje u jednom razredu, dok se u drugoj školi zarazilo pet učenika, pri čemu troje u istom razredu.

"Dogovor je da liječnici obavještavaju liječnika školske medicine naše škole, koji obavještava nas i mi obavještavamo roditelje. Dobili smo i dopise od Grada, od Ministarstva, kako obavijesti dostavljamo roditeljima, što tražimo, da ne šalju djecu koja kašlju u škole i da ih testiraju. Tako da, za sada, ne vidim veliku frku", ispričao je jedan od ravnatelja.

U jednoj srednjoj školi, s nešto manje od 300 učenika, početkom mjeseca razbolio se jedan učenik. U osnovnim školama koje je Hina kontaktirala stanje s hripavcem izgleda bolje nego u srednjim školama. U jednoj osnovnoj školi, s više od 800 učenika, nisu službeno imali potvrdu o slučajevima.

U drugoj školi, koja ima više od 450 učenika, bilježe jedan slučaj, dok su u trećoj, s više od 200 učenika, zabilježena tri slučaja hripavca - dva u višim razredima predmetne nastave i jedan u nižem.

Povećan broj testiranja

"Surađuju razrednici i uprava škole s liječnikom školske medicine. Poslali smo poruku roditeljima s povratnom informacijom naše liječnice školske medicine i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji surađuju. Tako da je sve pod kontrolom i odmah reagiramo na pojavu", ispričao je jedan od ravnatelja.

Da je sve više sumnji na hripavac ili pertusis, dokazuje i povećan broj testiranja na ovu bolest u zavodima za javno zdravstvo. Na testnom punktu HZJZ-a u Rockefellerovoj i danas su se stvarale gužve s obzirom na to da se testiranje na hripavac dosad provodilo svakim danom samo sat i pol. No, prema novoj obavijesti HZJZ-a, provodit će se tri sata.

Epidemiolozi upozoravaju da je jedan od glavnih razloga raširenosti bolesti, za koju već šezdesetak godina postoji cjepivo koje je dio kalendara cijepljenja, sve slabija procijepljenost djece, za koju ova bolest može biti opasna.

S druge strane, epidemije hripavca javljaju se ciklički jer zaštita koju pruža cjepivo s godinama slabi, kao što slabi i zaštita nakon prebolijevanja. Također, cjepivo protiv hripavca nije 100 posto učinkovito, već negdje između 85 i 90 posto.

Pročitajte više