Zagrebačko sveučilište ima novog rektora, Boras odlazi

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

STJEPAN LAKUŠIĆ novi je rektor Sveučilišta u Zagrebu. Njega su danas na izvanrednoj sjednici tajnim glasanjem izabrali članovi Senata.

Novi rektor dolazi s Građevinskog fakulteta i aktualni je dekan tog fakulteta. U svojem je programu naglasio da će nastojati ojačati vodeću ulogu Sveučilišta u Zagrebu u hrvatskom znanstvenom prostoru, a imperativ njegova programa je uspostava sustava upravljanja kvalitetom na svim razinama.

Mandat mu počinje 1. listopada

Studenti kao središte sustava i nosioci sutrašnjice čine jezgru razvoja i djelovanja Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo je u programu Lakušić, dodavši da se zauzima za oživljavanje paradigme po kojoj su sloboda i integritet znanstvene misli i naprednog poučavanja jamac gospodarskog razvoja i kvalitete života.

Osim njega, kandidati su bili Mirjana Hruškar, Marijan Klarica i Tonći Lazibat. Novi rektor vodit će zagrebačko sveučilište u sljedeće četiri godine i na toj dužnosti zamijenit će aktualnog rektora Damira Borasa. Mandat novog rektora, 84. čelne osobe u nizu onih koji su vodili to Sveučilište, počinje 1. listopada ove godine.

Pročitajte više