Zagrepčanka od petka čeka nalaz na koronu. Dom zdravlja: Ne znamo kad će stići

Foto: Borna Filić/Pixsell

ZAGREPČANKA koju je liječnica obiteljske medicine u konzultaciji s epidemiologom poslala na testiranje na koronavirus zbog simptoma koje ima još uvijek nije dobila nalaz, iako se testirala u petak.

Liječnica ju je na testiranje poslala u Dom zdravlja Zagreb-Zapad, koji smo kontaktirali, a gdje su nam potvrdili navod čitateljice.

"Nalazi na testove od petka nam još nisu stigli, niti znamo kad će stići", rekli su nam kratko.

Čitateljica je prošli utorak dobila simptome poput temperature, grlobolje i vrtoglavice te je zvala svoju obiteljsku liječnicu.

"Moja se liječnica kasnije konzultirala s epidemiologom i povratno mi se javila i rekla da trebam obaviti testiranje te me naručila u petak i to u DZ Zagreb-Zapad, kako bi bio manji pritisak na Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Na zaprimanju brisa su mi rekli da će nalazi biti u nedjelju jer 'vjerojatno neće stići odraditi u subotu'. Međutim, danas je već utorak, a mog nalaza još nema", ispričala nam je Zagrepčanka.

"Na kraju dana ne znam što reći poslodavcu"

Kaže nam kako je svako jutro uvjeravaju da će nalazi biti popodne, a svako popodne da će biti iduće jutro.

"Zvala sam Dom zdravlja, HZJZ, Štampar, pisala e-mailove na iste (pa čak i na Ministarstvo zdravstva) i nitko ne zna kada će rezultati biti gotovi. Neki dan sam vidjela na portalima da se rezultati čekaju do 72 sata - u mojem slučaju već smo prešli 100 sati i nitko ne zna koliko će se još čekati. Srećom, u mom slučaju, simptomi su se u međuvremenu povukli i nisam izlazila iz stana otkako su se prvi put pojavili. No što je s ljudima koji su se testirali zbog pretraga/terapija kod doktora i ne smiju imati nalaze starije od 48 h? Što je s ljudima kojima se pogorša situacija, a ne mogu kod doktora jer nemaju rezultat testa? Ili ljudima koji jednostavno ne mogu preko granice jer nemaju test? Uostalom, meni je problem jer na kraju dana ne znam što reći svom poslodavcu", kazala nam je.

Index je razgovarao i s jednom Zagrepčankom koja se u subotu ujutro testirala u Andriji Štamparu te su joj rekli da će nalazi biti gotovi u ponedjeljak, no ni ona ih do danas nije dobila.

Testiranje u domovima zdravlja

Inače, zbog gužve u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, stanovnici Zagreba testiranje na covid-19 mogu obaviti u tri doma zdravlja, a to su Dom zdravlja-Zapad (Prilaz baruna Filipovića), Dom zdravlja-Istok (Grižanska) i Dom zdravlja-Centar (Siget).

Na tim lokacijama može testirati isključivo uz liječničku uputnicu te da je važno da svi koji dolaze na testiranje slijede upute koje dobiju prilikom dogovora odnosno obrade kod liječnika obiteljske medicine, kako je naveo ravnatelj DZ-a Zagreb-Zapad Miro Hanževački.

"Zdravstveni sustav, uz veliko zalaganje svih zaposlenika, uspješno se nosi s odgovorom na epidemiju. Važno je da se svi drže uputa i budu strpljivi", izjavio je prije par dana Miro Hanževački.

Podsjetimo i prije nekoliko dana građani su bili bijesni jer su platili testove kako bi mogli na posao u Italiju i Austriju, a testove ni nakon par dana nisu dobili.

>>Ljudi bijesni, platili test, a rezultata nema tri dana

Inače, u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević postoji PCR uređaj koji bi mogao analizirati i do 1400 uzoraka dnevno pa je jučer dogovoreno da će dio testova iz Štampara preuzeti Infektivna kako bi se stvari ubrzale, no to očito još nije slučaj.

Pročitajte više