Zahvaljujući poruci iz Slavonskog Broda spašeno je 80 izbjeglica u Egejskom moru

Foto: FAH

TEHNIČKI ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na današnjoj je press konferenciji ispričao o zanimljivoj operaciji u kojoj je u nedjelju, zahvaljujući informacijama prenesenim putem aplikacije WhatsApp iz kampa u Slavonskom Brodu spašeno 80 ljudi u Egejskom moru.

S gumenog čamca koji je bio krcat izbjeglicama preko WhatsAppa je u jutarnjim satima od jednog izbjeglice stigla informacija da su u problemima jer je nevrijeme na moru. Kako je ispričao Ostojić, čamac im je propuštao vodu i prijetilo im je potonuće. S turskom policijom nikako nisu uspjeli stupiti u kontakt, rekao je ministar.

Izbjeglice su poslali koordinate na kojima se nalaze, a čovjek koji je dobio poruku preko WhatsAppa odmah je obavijestio prevoditelja, koji je poruku prenio djelatnici UNICEF-a koja je izvijestila voditelja kampa u Slavonskom Brodu. On je potom kontaktirao stožer, ispričao je Ostojić.

Informacija o lokaciji čamsa proslijeđena je turskoj mornarici, koja je nakon kraće potrage pronašla i spasila izbjeglice.

Od trenutka kada je izbjeglica u izbjegličkom kampu primio poruku do obavijesti turske policije prošlo je tek 15 minuta.

Pročitajte više