Zajednica braniteljskih udruga traži odgodu stečaja, ima dug od 2000 eura

Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL

Trgovački sud u Zagrebu za 22. travnja zakazao je ročište za otvaranje stečaja nad Zajednicom udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (ZUHDDR), a čelnik te udruge Tom Kačinari poslao je dopise u kojima traži odgodu ročišta, ali i navodi da na računu nema novca.

Otvaranje stečaja zatražila je država navodeći da ima potraživanje od 1933.54 eura, i to nakon obustave skraćenog stečajnog postupka sredinom veljače prošle godine.

Sud je naložio i predsjedniku ZUHDDR-a Tomu Kačinariju da dostavi pisano izvješće o financijsko-gospodarskom stanju dužnika u kojem će, među ostalim, biti naznačen popis nekretnina i pokretnina koje čine imovinu dužnika te gdje se te stvari nalaze. 

U dopisu pisanom rukom, Kačinari je sud izvijestio da "ljubazno moli" za odgodu ročišta jer je "službeno odsutan od 19. do 26. travnja" te je istaknuo kako ZUHDDR već tri godine ne koristi prostor na zagrebačkom Trgu Hrvatskih velikana koji je stradao u potresu i još se čeka obnova.

"Računi preko noći narasli na 600, 700, 800 eura" 

Navodi da je i zbog toga nastala većina neplaćenih računa jer ih je HEP "razvrstao u potrošače industrijske struje" te da su tako "preko noći računi s 10-20 eura narasli na 600, 700, 800 eura" te to nisu mogli platiti i uslijedila je blokada. U međuvremenu, pak, Kačinari kaže da je preuzeo neplaćene uplatnice i podmirio dugove.

No, s druge strane, sudu je dao i popis imovine ZUHDDR-a u kojem se, između ostaloga, navodi da na računu nema financijskih sredstava te da većinu imovine čini uredski inventar. Primjerice, navedeno je 25 uredskih stolaca, tri uredska i jedan konferencijski stol, ali i "10 slika i fotografija", 100 knjiga Pod okriljem magle te "kip Majke Božje" i "dva zidna križa".

ZUHDDR je, prema Registru udruga, osnovan u srpnju 1998., a upisan u Registar u kolovozu te godine. Sjedište udruge je na Trgu hrvatskih velikana 2 u Zagrebu, predsjednik joj je Tom Kačinari, a dopredsjednici Tomislav Raič i Marijan Vrgoč.

Zaštita statusnih prava i interesa dragovoljaca

Cilj udruge je zaštita statusnih prava i interesa hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i zalaganje za njihovu socijalnu i pravnu zaštitu hrvatskih dragovoljaca, osiguravanje uvjeta reprofesionalizacije i adekvatnog zapošljavanja hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata te osiguravanje uvjeta za njihovo aktivno sudjelovanje u svim oblicima društvenog i političkog života.

Osim toga, kao ciljeve navode i "briga o promicanju u činove i dodjeli odlikovanja zaslužnima", "promicanje tjelesne kulture radi unapređenja opće sposobnosti hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata" te koordinaciju s članicama ZUHDDR. Prema službenoj stranici ZUHDDR-a, udruga trenutačno ima 5350 članova.

Pročitajte više