Zaklada Ana Rukavina - brend koji prepoznaju svi

NA DANAŠNJOJ konferenciji za novinare, osnivači "Zaklade Ana Rukavina", izvijestili su o dosadašnjoj uspješnosti akcije te najavili svoje buduće projekte.

"U protekla tri tjedna smo uspjeli postići da broj potencijalnih darivatelja koštane srži naraste sa njih 154, na čak 3046. Do sada smo prikupili 2.027.064,14 kuna sredstava potrebnih za rad Registra." - rekao je Tomo Lučić, predsjednik udruge "Leukemija i limfomi" te jedan od suosnivača Anine zaklade.

"Mogu čak reći da smo stvorili jedan brend koji prepoznaju svi. Zovu nas iz svih krajeva Hrvatske i pitaju kad ćemo doći do njih, jer se i oni žele upisati u Registar." - dodao je Lučić.

Doc.dr. Mirando Mrsić, hematolog u KBC-u Rebro, je rekao: "Interno smo razgovarali o tome da ako do kraja 2006. godine dođemo do 1000 donora, puno smo napravili. Sada, kad smo vidjeli ove izvanredne rezultate, čvrsto vjerujem da ćemo do kraja 2007. godine uspjeti u Registar uključiti i 10.000-tog darivatelja koštane srži."

"U svjetskom Registru se nalazi 15 značajnijih država, onih sa velikim registrima. Vodeće su SAD, Njemačka i Francuska. Uvjeren sam da će uskoro i Hrvatska biti među njima." - nastavio je Mrsić.

"Godišnje oko 50 bolesnika sa akutnom leukemijom dođe u tu fazu da im je potrebno presađivanje koštane srži. Do njihove 35. godine postoji mogućnost traženja donora i izvan obitelji. U Europi je ta granica na 45, a u SAD-u na 55 godina, postoje čak slučajevi da se donor van obitelji tražio u starijoj dobi, no to ovisi o stupnju razvijenosti nekog medicinskog sustava." - rekao je Mrsić.

"Mi imamo dva transplantacijska centra, "Rebro" i "Merkur", a troškove transplantacije pokriva HZZO. Želio bih ponovo istaknuti da je darivanje koštane srži potpuno bezbolno." - dodao je Mrsić.

Mrsić je zatim objasnio kako postoje dva načina darivanja. Prvi je onaj klasični, kad se donoru pod anestezijom iz zdjelične kosti izvadi oko 900 mililitara krvi, a drugi je kada se donoru da lijek koji potiče odlazak perifernih matičnih stanica u krv, koje se izvadi oko 150 mililitara, a zatim je se filtrira kako bi se matične stanice odvojile.

Marijana Matković, Anina prijateljica i suradnica, rekla je kako humanitarni koncert, održan 21. prosinca, na prepunom Trgu bana Jelačića, nije posljednji.

Hrvatska narodna kazališta diljem Hrvatske će 21. veljače 2007. godine izvesti svoje najbolje predstave, a prihod od ulaznica bit će uplaćen u korist Anine zaklade. Na Anin rođendan, 28. ožujka, na trgovima svih većih hrvatskih gradova bit će održani humanitarni koncerti u znak sjećanja na Anu. Krajem godine ponovno će se na Trgu bana Jelačića održati veliki humanitarni koncert.

"S Anom u srcu postanimo dio jedne prekrasne priče. Kao suosnivači Zaklade, potrudit ćemo se da sjećanja na Anu opstanu i da ta priča traje." - rekla je Marijana.

"Ponosna sam što je moja kćer bila novinarka. Kada je izabrala to zvanje, bila sam žalosna zbog toga, ponajviše jer je to stresan posao. No, sada sam ponosna i na nju i na sve njene kolege novinare." - rekla je Anina majka, Marija Rukavina.

"Hvala svima što su uspjeli ispuniti Aninu želju. Proširenje Registra je divna novogodišnja odluka." - rekla je Anina prijateljica Mirta.

Na humanitarnom koncertu na Trgu, Jasenko Houra je izjavio kako se doživotno odriče prava na svoje dvije pjesme "Ruža Hrvatska" i "Heroj ulice", a u korist Zaklade Ana Rukavina.

Zanimljivo je kako ni ovog puta humanitarna akcija nije bila posve "humanitarna" - naime, T-Com se nije odrekao svog dijela zarade u korist Zaklade, rekli su osnivači.

Sutra će se akcija upisivanja građana u Registar održati u Karlovcu, na Trgu Matije Gupca, u razdoblju od 10 do 16 sati.

Građani i dalje mogu sudjelovati u akciji prikupljanja novca za proširenje Registra darivatelja koštane srži putem telefonskog broja 060-585-024 (cijena poziva 3,40 kn s PDV-om), te putem uplata na žiro račun 2340009-1110047114, s naznakom "za Zakladu Ana Rukavina".

Tekst i foto: I.M.

Pročitajte više