Zaključen slučaj Stari Plac: Mali bejzbol klub vratio Gradu Splitu najvrjedniju nekretninu

VRHOVNI SUD zaključio je reviziju slučaja Stari Plac. U Bejzbol klubu Nada zavladalo je veliko oduševljenje jer je odbijen izvanredni pravni lijek Hajduka, kojim su im nastojali osporiti pravni legitimitet i tako srušiti pravomoćnu presudu Županijskog suda, kojom je najvrjednija nekretnina u Splitu od nekih dvjestotinjak milijuna eura, vraćena u gradsko okrilje.

U principu - svejedno

Hajdukov odvjetnik Vinko Radovani još ništa ne zna o ishodu revizije, no kaže da je od trenutka kada je Grad Split postao većinski vlasnik kluba s Poljuda, spor izgubio na značaju. "U principu je svejedno hoće li nekretnina pripasti društvu ili većinskom vlasniku", drži odvjetnik Radovani. 

Hajduk se upisao kao vlasnik 1997. godine odmah nakon što je odlukom Gradskog vijeća za vrijeme gradonačelnika Nikole Grabića Stari Plac darovan. Bejzbolaši su pokrenuli spor, štiteći kao korisnici terena svoje interese, ali i interese Grada Splita, koji je jednim potezom pera izgubio visokovrijednu top lokaciju. Uspjeli su odluku o darovanju pravomoćno proglasiti ništavnom i time obaviti lavovski dio posla za Grad, koji je sve to skupa nezainteresirano gledao sa strane.

Tražili su svoja prava i ragbijaši, no njih je sud odbio uz obrazloženje da su već odlučivali o istoj pravnoj stvari po tužbi Bejzbol kluba Nada.

Čekali da ne bude štete?

Premda se uknjižba Grada mogla realizirati odmah nakon pravomoćne presude u korist bejzbolaša, prilično se oklijevalo. Čekalo se sa okončanjem revizije kako bi se navodno izbjegle nepotrebne pravne zavrzlame i moguće tužbe dioničara Hajduka zbog nastale štete. Čini se da je u pozadini svega stajala kalkulacija. Naime, Hajdukove dionice sa Starim placom i bez njega nikako nemaju istu vrijednost...

Sada je i tome kraj. Grad Split nedavno je ipak pokrenuo proceduru za uknjižbu, bejzbolaši su sretni i zadovoljni, no ipak razočarani kako se Grad postavio prema njima. "Vratili smo im najvrjedniju nekretninu. A šta smo zauzvrat dobili? Ništa", žale se oni. 

Pročitajte više