Zakoni EU se postrožuju: Uvodi se termin "strani borci" za radikale koji se vrate iz Sirije

Foto: Hina

EUROPSKA komisija početkom iduće godine proširit će protuterorističko zakonodavstvo kako bi obuhvatila teroriste poput onih koji su izveli napade u Parizu prošlog petka u kojima je poginulo 129 ljudi.
Foto:

NOVE mjere proširit će opseg aktivnosti koje podliježu kazni i uključiti putovanje s ciljem izvođenja terorističkog napada, pomaganje u putovanju i sudjelovanje u obuci u cilju izvođenja takvog napada.


U izravnom odgovoru na pariške krvave napade, po novim zakonima će se državljani EU koji putuju izvan granica Unije i potom se vrate kako bi izvodili napade smatrati stranim borcima, a sudskom progonu bit će podložne i osobe koje pomažu njihovom pokretu. Povjerenik EU za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopoulos na konferenciji za novinare rekao je da će EK do kraja ovog mjeseca imati pripremljene nacrte zakona i da želi da stupe na snagu "u prva dva mjeseca iduće godine".

"To će uskladiti kriminalizaciju djela vezanih uz terorističko putovanje, pasivnu obuku, financiranje i olakšavanje takvog putovanja kako bismo se nosili s fenomenom stranih boraca", rekao je.

Zakoni na razini Europske unije poslužit će kao temelj za promjenu nacionalnih zakona država članica, uključujući i pojam "stranih boraca", koji sad ne postoji u zakonima, a ubuduće će se odnositi i na državljanina zemlje članice EU koji je otputovao izvan Unije i potom se u nju vrati zbog sudjelovanja u terorističkim napadima.

Avramopoulos je dodao i da Komisija razmatra uvođenje strožih kontrola u cilju ograničavanja i otežavanja financiranja terorizma.

Pročitajte više