Zakoni samo radi EU: Tko i kako plaća izborni cirkus?

 "NE ZNA SE tko pije, ali svi plaćamo", mogao bi se svesti svojevrsni zaključak nakon današnje konferencije za novinare nevladinih udruga GONG i Transparency International Hrvatska koje su prozvale gotovo sve političke stranke kao i nezavisne kandidate i liste da nisu javnosti omogućili uvid u svoje prijevremene financijske izvještaje o tome tko im financira kampanju. Čelnici ove dvije nevladine organizacije naglasili su kako je to zakonska obveza do koje očigledno nitko ne drži.

Kregar, Holjevac i HNS izuzeti

Od snažne kritike danas su bili pošteđeni tek nezavisni kandidat za gradonačelnika Zagreba Josip Kregar, kao i lista Tatjane Holjevac za zagrebačku gradsku skupštinu te HNS kao i Međimurski demokratski forum, koji su podatke o financiranju objavili na svojim službenim stranicama.

"Bili smo u krivu kada smo najavili pošteniju ali i transparentniju izbornu utrku", ocijenio je danas Antun Zorislav Petrović, predsjednik udruge Transparency International Hrvatska podsjetivši na Zakon o financiranju političkih stranaka i nezavisnih kandidata, koji je stupio na snagu početkom prošle godine. No, činjenica kako doneseni zakon ne predviđa kazne za one koji ga krše vjerojatno je bila presudna da se i dalje ne objavljuju podaci, koja možda najviše zanimanju javnost, odnosno birače.

Bilo je vremena ali ne i volje

"Bilo je sasvim dovoljno vremena, ali  i mogućnosti da se na vrijeme prijave i objave troškovi kampanja, no nije bilo i volje da se zakon provede u praksi", rekao je danas Petrović dok se njegovo izlaganje nadovezala Sanda Pernar, izvršna direktorica GONG-a dodajući kako se pojedini zakoni zapravo donose samo forme radi i zbog pritisaka iz Europske unije.

"Pojedini zakoni, kao ovaj, ne dovode do toga da se počnu zaista poštivati standardi razvijenih demokracija", zaključila je Pernar. 

M.M.Foto:Siniša Sunara (Cropix)
 

Pročitajte više