Zambijski novinari: Uhićena još jedna osoba u slučaju Hrvata i posvojenja djece

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

JOŠ jedna osoba uhićena je u slučaju Hrvata i posvojenja djece iz DR Konga, izjavila je za 24sata novinarka iz Zambije. 

"Riječ je o osobi koja je državljanin DR Konga, ime mu je Steven Mulija. Pojavio se danas pred nižim sudom u Ndoli i izjasnio se da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret. Tereti ga se za krijumčarenje četvero djece koju su posvojili hrvatski državljani", rekla je novinarka.

Istu informaciju za Jutarnji je potvrdio zambijski novinar Stafrance Zulu. Kaže da je riječ o 43-godišnjaku koji živi u području Lusaka Meanwood. 

"Bavi se ugostiteljstvom. Izjasnio se nevinim po četiri točke optužnice za pokušaj trgovine djecom. Slučaj je nedavno predan Visokom sudu Ndole od strane Prekršajnog suda Ndole", rekao je novinar.

Ministarstvo poslalo službenu notu

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi zbog navoda državnog tajnika MUP-a Zambije Dicksona Matemboa. Ministarstvo kaže da su njegovi navodi u vezi osmero Hrvata optuženih u Zambiji netočni.

"Vezano uz netočne navode Dicksona Matemboa, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije, o slučaju osmero Hrvata optuženih u Zambiji, iznesenih jučer na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputit će službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi. 

Ministarstvo će upozoriti kako hrvatski državljani nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Pored toga ukazat će i na netočnost tvrdnje g. Matemboa, iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu", priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

"Hrvatska nema službenu informaciju od DR Konga ili Zambije da su dokumenti o posvajanju nevjerodostojni"

Iz Ministarstva kažu i da je pogrešno navedeno i kazneno djelo koje se Hrvatima u Zambiji stavlja na teret. Osvrnuli su se i na navode da su dokumenti o posvojenju iz DR Konga nevjerodostojni.

"Vezano uz navode da je dokumentacija hrvatskih državljana krivotvorena, Republika Hrvatska u ovom trenutku ne raspolaže službenom informacijom dobivenom od DR Konga, kao niti od Republike Zambije da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni.

Sukladno Ustavu, Hrvatska će nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji", priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Što je rekao Matembo?

Dickson Matembo, državni tajnik zambijskog ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti te voditelj izaslanstva, rekao je da je osmero Hrvata prešlo u Zambiju iz DR Konga s djecom. 

"Zambijski granični službenici pregledali su njihovu dokumentaciju i kontaktirali službenike Konga. Ta su djeca došla iz sirotišta. Ovo nije bio prvi put da je ova skupina s djecom prešla granicu. Optuženi su za nezakonito posvajanje i provedene su istrage, a kongoanske vlasti su utvrdile da je njihova dokumentacija lažna. 

Vlasnik sirotišta iz kojeg su odvedena ta djeca bio je u bijegu, a slučaj je sada na sudu. Djecu je zaštitilo ministarstvo zajednice i socijalne skrbi u suradnji s kongoanskim vlastima nadležnim za skrb o djeci. Morali bi biti predani kongoanskoj vladi", naveo je Matembo.

"Hrvatski zatvorenici imaju poseban tretman"

Naglasio je da zatvorska pravila omogućuju zatvorenicima, posebice strancima, pristup informacijama i pravnim savjetima. 

"Nakon prijema osobe u zatvor Zakon o zatvorskoj službi ovlastio je službenika zaduženog za određeni zatvor da zatvoreniku pruži informacije. Postojala je knjiga pritužbi i zahtjeva zatvorenika u koju su imali pravo nadležnom službeniku podnijeti zahtjeve za informacije ili sastanke s osobama. 

Nadležni službenik kontaktirao je tražene osobe i omogućio im pristup. Na zahtjeve stranaca obavljene su daljnje radnje s njihovim veleposlanstvima", rekao je zambijski predstavnik.

Pročitajte više